Diyarbakır’da kadın oto tamircisi Delal Usta: “Eldiven takmam ellerim işçi elleri işte…”

Diyarbakır’da sanayi sitesinde yüzü, gözü, elleri yağ içinde, bozulan bir aracı tamir eden kadın ustayı görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. “Benim ojem motor yağı” diyen, Delal Uruç, Diyarbakır’ın tek kadın oto motor tamir ustası olarak tanınıyor.
Paylaş:
Gülbahar Altaş
Gülbahar Altaş
gulbahar.altash@gmail.com
Gülbahar Altaş        gulbahar.altash@gmail.com

Diyarbakır’da sanayi sitesinde yüzü, gözü, elleri yağ içinde, bozulan bir aracı tamir eden kadın ustayı görenler şaşkınlıklarını gizleyemiyor. “Benim ojem motor yağı” diyen, Delal Uruç, Diyarbakır’ın tek kadın oto motor tamir ustası olarak tanınıyor.

Toplumda oto tamircisi denilince akla erkek tamirciler gelir. Ancak 22 yaşındaki Delal Uruç, tüm önyargılara kulaklarını tıkayarak kadınların da çok iyi bir oto tamircisi olabileceğini göstererek, bu ezberi bozdu.

Her kadın gibi Delal’in de hayalleri vardı, ancak onun hayali çevresindeki diğer hemcinslerine göre oldukça farklıydı. Daha küçücükken arabaların markalarını, modellerini ezbere bilen Delal’in hayalindeki meslek oto tamircisi olmaktı.

Meslek lisesinin otomotiv bölümüne kaydını yaptı. Bölümünden başarıyla mezun olan Delal Uruç, çalıştığı yerde işini severek yapıyor.

Çevresinde sıkça duyduğu; “Kadından tamirci mi olur?” sözlerine kulaklarını tıkayarak, işine dört elle sarılan Delal, çırak olarak başladığı oto tamircilik yolculuğuna ustalıkla taçlandırarak, çevresindeki herkesi şaşırttı. Diyarbakır’da bir oto servisinde otomobillerini tamire götüren müşteriler, Delal Ustayı ilk gördüklerinde şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Bozulan tüm araçların arızasını bulup onardı. Sonuç hep mükemmel ve müşterilerinin memnuniyetiyle sonuçlanıyordu.

Kadınİşçi’ye konuşan Delal, “Normalde bu işe hep erkekler yöneliyor. Bu nedenle de bu sahada kadınların olması biraz güç oluyor. Ancak şuna inanıyorum; bir kadın için imkansız hiçbir şey yok! O yüzden işimi zevkle yapıyorum ve işimi de çok seviyorum.” dedi.

Arabalara olan ilgisini ise şu şekilde anlatıyor;

“Arabalara olan ilgim küçüklükten başladı. İlkokul bittiğinde meslek lisesine kaydımı yaptım. Bölümler arasında motorlu araçların olduğunu görünce de bu bölüme girişimi yaptım. İki yıl okuduktan sonra stajyerlik yapmaya başladım.  Stajyer olarak başladığım işten, usta olarak ayrıldım.”

Titizlikle çalışıyorum

“Benim ellerim yani ojelerim hepsi yağdan kirden siliniyor alıştım artık” diyen Delal, “İşimi seviyorum. Normal de eldiven de takmam tamir edilmesi gereken parçayla uğraşıyorum, ellerim işçi eli işte. Çok güç gerektiren bir iş… Çevremdeki herkes ‘Sen yapamazsın’ gibi sözler sarf ettiler, müşteriler ilk gördüklerinde aynı fikirdeler ama ben aracı yapıp bitirdikten sonra onlara teslim ettiğimde çok şaşırıyorlar. Beş yıllık müşterilerim var. Kadın olduğum için bu sektörde titizlikle çalışıyorum kendimi bildim bileli, hep arabaların içindeyim.”

Delal Uluç, hayalinin kendine ait bir oto tamir atölyesi açmak olduğunu ve bu hayalini yerine getirmek için var gücüyle çalıştığını söylüyor.

İşletme sahibi Mete Unat ise işyerinde bir kadın ustanın çalıştırmasına dair, şunları söyledi:

“Kadın usta olması hem Diyarbakır’a hem işletmemize bir değer katar diye düşündük ve bu personelimizi işe başlattık. Çok olumlu yönde tepkiler alıyoruz. Delal’e ve işine çok güveniyoruz. Müşterilerimiz de oldukça memnun Delal’in yaptığı işten. Alanımızda Delal gibi kadın çalışanların olması elbette sevindirici olur, umarız sayıları artar.”

Paylaş:

Benzer İçerikler

Gösterilecek içerik bulunamadı!
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!