Kadınİşçi Emek Atölyelerinin ikincisi; Kadın Emeği ve Cinsiyetçilik Atölyesi başlıyor

4 atölye ve 16 dersten oluşan Kadınİşçi Emek Atölyeleri kapsamında ilki olan Kadın Emeği Atölyesi Feryal Saygılıgil yürütücülüğünde yapıldı. Şimdi sıra Kadın Emeği ve Cinsiyetçilik üzerine konuşup, tartışmakta. Sare Öztürk tarafından yürütülecek olan atölye 14 Mayıs- 4 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek. Kayıt için Google Form’u haber içeriğinde bulabilirsiniz.
Paylaş:
Haber Merkezi

4 atölye ve 16 dersten oluşan Kadın Emeği Atölyesi Feryal Saygılıgil yürütücülüğünde yapıldı. Şimdi sıra Kadın Emeği ve Cinsiyetçilik üzerine konuşup, tartışmakta. Sare Öztürk tarafından yürütülecek olan atölye 14 Mayıs- 4 Haziran 2022 tarihleri arasında gerçekleşecek. 

Kadın emeğinin görmezden gelindiği, güvencesizliğin, düşük ücretle çalışmanın arttığı, kazanılmış hakların geriye düştüğü, ekonomik krizin derinleştiği bir dönemden geçiyoruz. Son dönemde yaşanan grev ve direnişler de gösteriyor ki feministler olarak kadın emeği meselesinin daha fazla gündemimize almamız, daha fazla tartışmamız gerekiyor.

“Kadın Emeği” başlığı ile ilk atölye Feryal Saygılıgil tarafından yürütüldü. Farklı alanlarda çalışan öğretmen, çevirmen, psikolog, vakıf-dernek çalışanı, araştırmacı ve öğrencilerin katılımıyla gerçekleşti. Bolca okuma ve izleme yaptığımız Emek Atölyesi’nde ataerki ve patriyarka kavramları incelendi. 19. yy’dan bu yana emek alanındaki değişim, dönüşüm ve feminist mücadele incelendi. Karşılıksız emek üzerine 1970’lerde konuşulmaya başlandığı, aile ücreti adı altında kadının emeğinin görülmediği ya da ek gelir olarak görüldüğü üzerinde duruldu. Farplas direnişinde Betül “Ben ek gelir değilim” dediğinde evi geçindirenin sadece erkek olmadığının altını çizdiği ve bunun gibi örnekler verildi. Atölyede, kadın emeğinin boyutları, karşılıksız kadın emeği ve sınıflandırılması, karşılıksız emek zamanı, karşılıksız kadın emeğinin özellikleri, aile ücreti, ücretli kadın emeği ve özellikleri, emek piyasasına katılım, emek piyasasında cam duvar ve cam tavanlar ve esnek çalışma gibi kavramlar, kadınların işyerinde en çok maruz kaldıkları ayrımcılıklar tartışıldı. Heidi Hartmann’ın Marksizm ve Feminizmin Mutsuz Evliliği kitabı okundu ve üzerine konuşuldu. Toplumsal cinsiyet, cinsiyetçi iş bölümü, toplumsal yeniden üretim meselesi üzerinden tartışmalar yürütüldü. Kapitalist sistem içerisinde emeğin cinsiyetlendirilmesi üzerinde duruldu. Feryal Saygılıgil ve Güliz Sağlam’ın yapıp yönettiği “Bölge” filmi izlendi. Türkiye’nin dört farklı şehrinde dört serbest bölgede çalışan kadınlar çalışma koşullarını, deneyimlerini, gözlemlerini ve geleceğe dair umutlarını anlatıyor filmde. Fikriye Sarıgül Bölge filminde yer alıyor. 12 yaşından beri çalışma hayatında olan Fikriye “Bölge” filmini izlediğimiz hafta atölyeye katıldı. Fikriye hem serbest bölgeyi hem de işçi bir kadın olarak tüm çalışma yaşamında yaşadıkları ve feminist hareket ile tanıştıktan sonraki kendi değişim ve dönüşüm sürecini anlattı. Atölye katılımcılarının da deneyim aktarımlarında bulunduğu ve umudun her zaman var olduğu üzerinde durulduğu bir atölye oldu. 30 Nisan 2022 Emek Atölyesi’nin son haftası olacak. Bu hafta için Kathi Weeks’in Feminist Öznelerin Kuruluşu ve Çalışma Sorunu kitaplarını ayrıca Bakım Manifestosu’nun okunup üzerine konuşacağımız, tartışacağımız bir atölye gerçekleştirilecek.

İkinci atölye olan Kadın Emeği ve Cinsiyetçilik Atölyesi 14 Mayıs Cumartesi günü saat 14.00-16.00’da gerçekleşecek

2. Atölye: Kadın Emeği ve Cinsiyetçilik

.

İkinci atölye “Kadın Emeği ve Cinsiyetçilik” başlığında gerçekleşecek olup Sare Öztürk tarafından yürütülecektir. Atölyede ücretli-ücretsiz kadın emeği irdelenecek olup cinsiyetçi iş bölümünden kaynaklı kadınların karşılaştığı sorunlar ve hak kayıpları gündeme alınacaktır. Son dönemdeki işçi grev ve direnişlerinde yer alan kadınların deneyimleri, yaşadıkları hak kayıpları ve mücadelelerinde karşılaştıkları cinsiyetçi pratikler tartışılacaktır. Ev içindeki cinsiyetçi iş bölümünün çalışma hayatına yansımaları, bakım emeği politikaları deneyimlerinden yola çıkarak işlenecektir. Bunların yanı sıra feminist politikayı temel alan alternatif yöntemleri nasıl inşa edebiliriz sorusu birlikte tartışılacaktır.

14 Mayıs – 4 Haziran 2022 tarihleri arasında her cumartesi saat 14.00’da gerçekleşecek atölyeye için buradan kaydolabilirsiniz. Mekân kısıtlılığı nedeniyle sınırlı sayıda katılımcı ile atölye gerçekleşecektir.

Üçüncü Atölye Kadın Emeği ve Güvencesizlik 11 Haziran- 2 Temmuz 2022’de Semiha Arı tarafından ve dördüncü atölye Kadın İşçi Sağlığı ve Güvenliği ise 3 Eylül – 24 Eylül 2022’de Necla Akgökçe tarafından yürütülecek. Detaylı bilgi tarih yaklaştığında verilecek.

Atölyeye dair detaylı bilgiyi ve sorularınız için kadiniscihaber@gmail.com adresine mail atabilirsiniz. Tüm kadınları bekliyoruz.

Etkinlik adresi: Abide-i Hürriyet Caddesi Hasat Sokak Hasat İş Merkezi No:2 Kat:3 Şişli İstanbul (Şişli Camii arka kapısı karşısı)

Paylaş:

Benzer İçerikler

Kendisinin olduğu kadar, kentindeki tüm kadınların ihtiyacı olan eşit, adil ve kadın odaklı bir belediyecilik için kolları sıvadı ve Urfa’nın Haliliye ilçesinden belediye başkan adayı oldu. Emek Partisi’nden aday olan Özak işçisi Funda Bakış ile direnişi ve adaylığını konuştuk
Yoksulluğa, erkek şiddetine, savaşa, emek sömürüsüne karşı sokakları terk etmeyeceklerini vurgulayan kadınlar, “Haklarımız, hayatlarımız için mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.
Ankara’da el yapımı çikolata üreten Patiswiss’te çalışanların çoğunluğunu 50 yaş üstü kadınlar oluşturuyor. Çünkü patron kadın istihdamı üzerinden teşvik almış. “Kadınlar tarafından kadınlar için” üretiliyor reklamı ile kendini tanıtan, insanlık dışı çalışma koşullarının olduğu fabrikada sendikal örgütlenmeyi engellemek için kadına yönelik her türlü baskı ve şiddet ise mübah.
Düşük ücretler, ağır çalışma koşulları, yoksullaşma 2023’de kadın işçi yaşamına damgasını vurdu. Grev ve direnişlerde kadın işçiler en öndeydi. Kadınların kadın işçilerin mücadelesi 2024’te de devam edecek. Herkese mutlu ve dayanışma dolu bir yıl diliyoruz.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!