Kadın işçiler olarak işyerlerimizde ve çalışma hayatında yaşadığımız sorunlarda yalnız değiliz. Kadınİşçi Hukuk Danışma hattımızda Avukat Rozerin Yılmaz sizlerle.
55 yaşında bir grafiker Zülal.* 14 yaşından itibaren çalışmaya başlamış. Kuru temizleyiciden tekstil fabrikalarına oradan matbaa işlerine…Boşandığı kocasından kalan vergi borçlarını ödüyor hâlâ. Erkekler en bildiğin işi bile sana öğretmeye kalkıyorlar, diyor. Sigorta primleri eksik olduğu için emekli olamıyor. Olsa da nasıl geçinecek her şey ateş pahası…
Kadınİşçi olarak 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele ve Dayanışma Günü etkinliği çerçevesinde 1 Aralık Pazar günü Gebze’de buluştuk. İşyerinde, sokakta ve evde yaşadığımız şiddeti, dayanışmayı, ücretli emek deneyimlerimizi konuştuk. Erkeklerin alınmadığı bir kıraathanede yaptığımız buluşmada öne çıkan mesaj ise “Şiddetin herhangi birimizi bulmaması için her kadının dayanışmanın bir parçası olması gerekli” oldu.
Avcılar Belediyesi, 22 Kasım’da Kadına Yönelik Şiddete Karşı Acil Eylem Çalıştayı düzenledi. Çalıştayda, kadınlar çeşitli konularda tartışmalar yürüttü, somut öneriler geliştirdi. Bunlardan bazıları; ücretsiz ulaşım, kreş sayısını artırılması, eşit ücret veren işyerlerine mor bayrak asılması, şiddete tacize karşı mücadelenin TİS’lere yansıtılması, ücretsiz HPV aşısının yapılmasıydı…
istanbul belediyeleri ile iktidar arasında kreş tartışmaları sürüyor. kreş, kadın kurtuluş hareketi açısından çok önemli bir talep ve kazanım güçlü bir kampanyayı hak ediyor. bu kampanya taleplerini, farklı yaşamlar süren kadınların tamamının ihtiyaçlarını bir araya getirerek oluşturabilir. forumlar bunun aracı olabilir.
O, yaşamın zorluklarıyla çocuk yaşta mücadeleye başlayan ama sesini çok duymadığımız, kendi hayatının kahramanı milyonlarca kadın işçiden biri… Eski trikocu, overlokçu son birkaç senedir “yaşlı refakatçisi” olarak çalışıyor. Hatice Yardımcı, “Sabır, merhamet ve vicdan isteyen bir iş yapıyorum” diye konuşuyor.
50 yaş üstü kadınların, işyerinde karşılaştıkları ve yaş almayla artan cinsiyet temelli ayrımcılıkların incelendiği, çözüme yönelik öneriler geliştirdiğimiz araştırmanın, infografiğini ve videosunu feminist kamuoyuna sunuyoruz.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü kapsamında Kocaeli-Gebze’de kadınlarla bir buluşma düzenliyoruz. İşyerinde, evde, sokakta şiddet konusunu gündemleştireceğimiz etkinlikte kadına yönelik şiddet ve haklarımız kapsamında; İstanbul Sözleşmesi’ni, 6284 Sayılı Kanunu ve ILO 190’ı konuşacağız.
25 Kasım yasaklar, engellemeler ve polis şiddeti ile gelse de kadın ve LGBTİ+’lar bu engelleri aştı, yasakları tanımadı. Kadınlar ve LGBTİ+lar yoksulluğa, kadın cinayetlerine, erkek şiddetinin her biçimine, nefrete, kadın düşmanı politikalara, kayyımlara, savaşlara karşı “Biz hayatı istiyoruz” dediler, “değiştirecek gücümüz var” mesajı verdiler.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!