eğitim

Bir yandan Alzheimer olan annenin bakımı diğer yandan kemoterapi gören bir babanın tedavisi… Yıllarca ev işçisi olarak çalışan Nuray için, eve döndüğünde ikinci bir ağır mesai başlıyordu…
“feministler olarak tabii ki enternasyonalist düşünmemiz gerekiyor. filistin konusunda talep çok net: israil ile tüm ilişkiler kesilsin! suriye ile ilgili konu daha karmaşık ortak bir akılla tartışılmaya muhtaç olabilir. kendi önerimi yazayım: türkiye suriye’nin iç işlerine karışmaktan vazgeçsin. Oraya dair planlar, yıkılmış bir ülkenin yeniden inşasından kâr etmek isteyenleri memnun edecektir ama kadınlar için çocuklarını kaybetmekten başka bir sonucu olmayacak.”
türkiye’de bugün yaşadığımız yoksullaşma kapitalizmin bir sonucu ama bu kadar muazzam olmasını kapitalizmle açıklayamayız. bunun en önemli sebebi mevcut iktidarın kendi sermayesini oluşturmak üzere servetin el değiştirmesini sağlayacak politikalar uygulaması. servetin el değiştirmesi acılı, zorlu süreçlerle mümkün olur.
İstanbul’da özel bir okul müdürünün öldürülmesinin ardından eğitim emekçileri sokaklara döküldü. Kadın öğretmenler eğitimin piyasalaştırılmasıyla mesleklerinin değersiz kılındığına, öğretmenlerin şiddete açık hale getirildiğine dikkat çekiyorlar.  Kadınların çok daha fazla, farklı ve katmanlı şiddet biçimleriyle karşı karşıya kaldıkları ise ortak gözlemleri…
Pazar günü yerel seçimler için sandık başına gideceğiz. Yerel yönetim listelerinde aday olan kadınlarla, adaylık sürecini ve aday olma nedenlerini öğrenmeye devam ediyoruz. Adalar Belediye Başkanlığı’na ve meclis üyeliğine TİP’ten aday gösterilen kadınlarla Adalar’ı konuştuk.
Gülistan çocuk yaşta zorla evlendiriliyor. Üç çocuk sahibi olduğu bu evlilik onun için tam bir kâbus;  koca dayağı, ekonomik şiddet her şey var. Şiddet kızlarına da yönelince boşanıyor. El işi yaparak onları büyütüp okutuyor.  Kızlarının dediği gibi, “hikâyesi hepimize güç verecek.”
Hatay’da kadınlar, yaygın bir şekilde sigortasız çalıştırılıyor. Defne annesinin her gün 12 saat çalıştığını ama sigortası olmadığını söylüyor: “Kadınlar böyle çalışıyor daha çok. Erkeklerinki de problemli ama onlara sigorta yapılıyor” diyor.
Okulların açılmasıyla her yer rengarenk reklamlarla doldu. “Okullar başladı, siz hâlâ şunu bunu almadınız mı?” diye soruyor billboardlar. Ama çocukların binlerce liralık okul masraflarıyla başa çıkamayan ve iş yükleri misli misli artan, “boğulur hale gelen” kadınlara kimse halini sormuyor. Sözü onlara bırakıyoruz…
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!