güvenlik

Muğla’da, yerel seçimde yer alan iki kadın var. İkisinin de savaşları, kadın ve doğa için… Menteşe Belediye Başkan Adayı Nazmiye Kulaç diyor ki; “Belediye otobüslerindeki kadın yolcular gece durak dışı istedikleri yerde insin. 7-24 açık geçici barınma evleri açılsın.” Çiftçi Raziye Özdemir ise Deştin’in çevresine ve ormanına düşman çimento şirketine karşı yıllarca yürüttüğü mücadelesini TİP çatısı altında, Belediye Meclisi’nde sürdürmek istiyor. İki kadın da yaşamlarını ve seçim taleplerini anlattılar.
Sağlıkta şiddet sıradan bir hal aldı. 112 Acil’de durum daha da vahim. Ama başka sorunlar da var. Kadın hemşire ve paramedikler, hasta ve yakınlarının şiddet ve tacizlerinin yanı sıra çalışma arkadaşlarının erkek egemen tutumlarına karşı da mücadele ediyorlar.
Neoliberal ve cinsiyetçi ekonomik politikalar; genç kadınları ucuz ve güvencesiz emek haline getirdiği için sermaye ile patriarkanın işbirliği bakımından oldukça işlevsel. Genç kadınların gerçekten mutlu olabilmesinin yolu ise özgürlük, eşitlik, güvenlik ve saygınlık koşulları altında verimli çalıştıkları, yeterli ücret ve sosyal korunmanın sağlandığı işlerde istihdam ediliyor olmalarından geçiyor
Pandemi döneminde yaşamını diş hekimleri de yaşamlarını yitirdiler ve yitirmeye devam ediyorlar.  Sağlıktaki neoliberal dönüşümden onlar da nasiplerini aldılar.  İş biçimleri değişirken, güvencesizlik arttı. Kadın diş hekimleri daha çok şiddete maruz kalıyor, çoğu erkeklerden düşük ücret alıyor, doğum izinleri sorunlu ve çocukları için kreş olanağından da yoksunlar. Onları dinliyoruz.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!