iş yükü

Canlarına tak etti. Hemşireler, genç kadın hekimler hiçe sayılma, şiddet, mobbing devamlı artan iş yükü, artmayan maaşlar karşısında ülkeyi terk ediyor. Gidenler hasret çekiyor ama çalışma koşulları ve çocuklarının geleceği için memnun. Gidemeyenler ise gitmeye hazırlanıyor. İpek arkadaşlarıyla sağlıkta göçü konuştu.
Pandemi nedeniyle artan iş yükü ve artmayan ücretler karşısında Alman Hizmet Sendikası (Ver.di) bugün grevde. Grevin nedenlerinden biri de sosyal hizmet uzmanlarının bu alanda çalışan erkek kamu personeli ile eşdeğer iş yapmasına rağmen düşük ücret alması. Kazanımlar bu alandaki ücret eşitsizliğini de giderecek…
Dijital teknolojiler aracılığıyla hayatımıza giren yeni uygulamalar, işçi sağlığını tehdit ettiği gibi psikolojik sorunlara ve gürültü kirliliğine yol açıyor.
Pandemide kadın sağlık çalışanları neler yaşadı/yaşıyor? Temiz Giysi’nin araştırması çarpıcı. Hepsi hem bedensel hem de psikolojik olarak çok yorgun. Birçoğu anksiyete ve panik bozukluğu sorunu yaşamaya başlamış. Yaşadıklarını anlattıkça ağlamaya başlayan, anlattıktan sonra “ben tüm bunlarla nasıl baş etmişim” diye şaşıran kadınlar da çok.
Aile sağlığı merkezlerinde çalışan kadınların sorunları saymakla bitmiyor. Pandemiyle kat kat artan iş yükü, patriyarkanın omuzlarına yıktığı ev işleri ve çocuk bakımı, işyerinde psikolojik şiddet, fiziksel şiddet, ayrımcılık, taciz… Şimdi bir de ceza yönetmeliği ile emekçiler susturulmak isteniyor. Ama ASM emekçisi kadınların susmaya hiç niyeti yok…
KESK Kadın Meclisi’nde kararlaştırılan, salgının kamu emekçilerine etkilerini araştıran çalışmada, dikkat çekici veriler var. Uzaktan çalışma ortamında parçalanmışlık hissi yaşayan kadınlar gelirlerinin düştüğünü, iş yüklerinin artığını, tükenmişlik sendromu yaşadıklarını ifade ederken, normale dönmenin uzun zaman alacağını belirttiler. 
Bazen tek bir kadın işçinin fabrika deneyimi bile cinsiyetçi iş ilişkilerini tüm çıplaklığı ile ortaya koyuyor. Erkek ağırlıklı bir işyerine kadın işçi alınmasıyla başlayan tuvalet, giyinme odası sorunlarından mobbinge varan bir süreç. Sendikanın çabalarıyla bazı sorunlar çözümlenmeye başlanıyor. Ama araya pandemi giriyor. Dilan’a kulak veriyoruz.
Pandemi döneminde yaşamını diş hekimleri de yaşamlarını yitirdiler ve yitirmeye devam ediyorlar.  Sağlıktaki neoliberal dönüşümden onlar da nasiplerini aldılar.  İş biçimleri değişirken, güvencesizlik arttı. Kadın diş hekimleri daha çok şiddete maruz kalıyor, çoğu erkeklerden düşük ücret alıyor, doğum izinleri sorunlu ve çocukları için kreş olanağından da yoksunlar. Onları dinliyoruz.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!