kadın sağlığı

Kadınların hastalıkları erkeklerden farklıdır. Ama bu durumun hâlâ hastalıkların tedavisinde yeteri kadar dikkate alınmaması, yaşamı tehdit eden sonuçlar doğuruyor.
Depremin üzerinden 22 gün geçti ama halen deprem bölgesinde hijyen sorunu çözülmüş değil, sağlık hizmetleri de yetersiz. Bu durum kadın sağlığını tehdit ediyor. Özellikle gebeler ciddi risk altında. Erken doğumların, anne-çocuk ölümlerinin artabileceği belirtiliyor. Peki, ne yapılmalı? Hemşire Ruken Seven’in hazırladığı bilgi notunu paylaşıyoruz.
Depremzede kadınlar, cinsel sağlık ve üreme sağlığı açısından ne gibi risklerle karşı karşıya? Kadınların sağlığı ve güvenliği için acilen yapılması gerekenler neler? Önümüzdeki ay doğum yapması beklenen 25 bin kadın için ne gibi önlemler alınmalı? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Irmak Saraç’la konuştuk.
Kadınlarda en sık rastlanan iki kanser türünden ilki meme kanseri ve ikincisi rahim ağzı kanseri. Meme kanseri için henüz önleyici bir çare yok ama rahim ağzı kanserine karşı bulunmuş aşı var. İnsan Papilloma Virüsü (HPV) aşısı. Evet yanlış okumadınız aşı ile önlenebilen (şimdilik) tek kanser rahim ağzı kanseri. Ancak Türkiye’de bu aşıya kadınlar ulaşamıyor.
Birleşik Metal-İş’in araştırmasına göre, metal işçisi kadınlar erkeklere göre daha çok kas-iskelet sistemi sorunu yaşıyor. Bu durum, toplumsal cinsiyet rollerinden bağımsız değil. Meslek hastalıklarına ilişkin toplumsal cinsiyet perspektifiyle yapılmış araştırmaların artması gerekiyor.
Ped fiyatları almış başını giderken, bazı kadın grupları KDV indirimi istiyor, bazıları da ücretsiz olması doğrultusunda kampanya yürütüyor. Konunun önemine binaen bu mücadele içinde yer alan Merve Havalı ve İrem Kayıkçı ile görüştük. “Milyonlarca kadın, hijyenik pedlere ve kişisel bakım ürünlerine ulaşamıyor. Hijyenik ped başta olmak üzere zorunlu ve temel ihtiyaç olarak tanımladığımız ürünlerdeki KDV oranının indirilmesinden öte, bu ürünlerin ücretsiz ve kolay erişilebilir olması gerekiyor.” diyorlar.
HPV kadınlarda görülen erkeklerin de taşıyıcısı oldukları bir virüs. Bazı tipleri kadınlarda kansere yol açabiliyor. Çoğu kadın günlük hayatını aksatacak hale geldiğinde ancak hastanelere başvuruyor. Oysa aşısı var. Yakınanlar arasında kadın işçiler de bulunuyor. İşyerlerinde bu konuda eğitim de verilebilir, toplu aşı da yapılabilir.
Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi kadın işçiler, hem kadın hem de işçi haklarını kapsayan sıkı bir eğitimden geçtiler. Sendikanın düzenlediği işçi okulunun katılımcıları çok memnun. Eğitim fabrikalarda kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğe, kadına yönelik şiddete, tacize karşı duruşta emekçi kadınlara güç kazandırıyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!