sendikal mücadele

MKS Transformatör’de grev sürüyor. Kadın işçiler, emeklerinin değersizleştirildiğini, mobbing ve ayrımcılığa maruz kaldıklarını anlatıyor. Patrona yakın işçilerin kayırıldığını söyleyen Nuray, “Ben de işçiyim, benim hakkım neden o kadar değil?” diye soruyor. Fatma ise mutfakta çalıştığı için emeğinin küçümsendiğini belirtiyor.
Son günlerini yaşadığımız 2022, Avusturalyalı kadın işçiler için zaferler yılı oldu. Avusturalya sendikalarından kadınlar, yıllardır verdikleri mücadelenin sonucunda bu yıl birçok kazanım elde etti. Yazar ve editör Mia McAuslan, bu kazanımları anlatıyor ve 2023’ün de “büyüleyici” bir yıl olması için kadınları sendikalı olmaya davet ediyor.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası yeni kurulmuş bağımsız sendikalar içinde eylemleri ile dikkat çekiyor. Sendika uzun bir hazırlık sürecinden sonra geçtiğimiz günlerde kadın komisyonunu da oluşturdu. Kreş, eşdeğerde işe eşit ücret gibi patronları zorlayacak somut talepleri başlangıçtan itibaren sendikal mücadelenin konusu haline getirerek, önemli adımlar atıyorlar.
Alpin Çorap’a yıllarca emek veren Ayten, şubat ayında direnişle hakkını alan işçilerden… Şimdi işten çıkarılmanın, üstelik nankörlükle suçlanmanın öfkesini yaşıyor. “Ben kötü bir şey yapmadım. Sendika üyesi olmak benim anayasal hakkım. İşimi geri istiyorum” diyor.
Birleşik Metal-İş’in araştırmasına göre, metal işçisi kadınlar erkeklere göre daha çok kas-iskelet sistemi sorunu yaşıyor. Bu durum, toplumsal cinsiyet rollerinden bağımsız değil. Meslek hastalıklarına ilişkin toplumsal cinsiyet perspektifiyle yapılmış araştırmaların artması gerekiyor.
Geçtiğimiz günlerde yükselen pahalılık, emek sömürüsüne karşı direniş, grevlerde ve sendikal örgütlenme mücadelesinde, kadınlar en öndeydi. Kadın emeği alanında çalışmalar yürüten kadın örgütlerine ve siyasi partilere 1 Mayıs gündemlerini sorduk. Ortak talep; evde, işte ve ücrette eşitlik…
Tez- Koop İş Sendikası 1 No’lu şube usulsüz delege seçimleriyle tekrar gündeme gelirken, sendika tarafından daha önce temsilcilikten alınan muhalif pek çok kadın bu kez işten çıkarıldı. Sendikanın işten çıkarmalarda dahli olduğu iddiaları var. Kadın düşmanlığı artarken sendika hızla erkekleşirken, merkezi “kadın çalışmaları” da canhıraş sürüyor.
Malezya’da IndustriALL’e üye olan sendikaların üç yıldır yürüttüğü kampanyanın sonucunda doğum izni 14 haftaya çıkarılırken, erkekler için de bir haftalık babalık izni getirildi.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!