sendikalar

Kadın sendikalı sayısı artmaya devam ederken bir sendika, hizmet sendikacılığı adı altında ağda indirimi sundu üyelerine. Kırkyama’dan Fatma İnce, “Kadın işçilerin sömürüye ve cinsiyetçiliğe karşı mücadelesini güçlendirmeyen sendikalar bunlarla göz boyuyorlar” diyor.
ILO 190, 25 Haziran 2021 itibariyle yürürlüğe girdi. ILO Türkiye ofisinin konuya dair görüşlerini geçtiğimiz hafta sizlerle paylaşmıştık. Bu hafta da sendikalara sözleşme hakkındaki görüşlerini sorduk. Eylem takvimlerini konuştuk.
1 Mayıs öncesinde konfederasyonlardan, bağlı sendikalardan, meslek örgütlerinden kadınlara sorunları ve kadın taleplerini sorduk. Pandemi de artan iş yükü ve kadına yönelik şiddet temel sorun. Tüm kadınların ortak talebi ise İstanbul Sözleşmesinin feshinin iptali, ILO190’nın imzalanması, 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması… Bunların yanı sıra ücret eşitliği de istiyorlar.
Feministler, kadın örgütleri bu yıl da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü sokaklarda, alanlarda kutlamayı tercih ederken, emeğin kadın kesiminin haklarını savunmakla yükümlü olması gereken sendikalar arasında eski geleneklerini sürdürenler de vardı, kendi çaplarında yeniliklere imza atanlar da, olanakları çerçevesinde işi meşrebine göre yürütenler de…
Sendikaların hem erkek egemen sektörlerde hem de sendikalarda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için harekete geçmeleri ve bunu bir sendikal konu olarak ele almaları önemli. Eşitsizlikle ancak böyle mücadele edilir.
İşçi sendikalarında feminist uzmanlar cinsel tacizin bir disiplin suçu olarak tüzüklere girmesini sağladı ama sağ yönetimler kadın çalışmalarını geriletti. KESK’te üyelerin ve uzmanların feminist olması ciddi  değişimlere yol açtı. Sendikalarda daha köklü dönüşümler için üye katılımı ve dayanışma şart.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!