yasal hak

Fabrika işçisi Nevin sözü yemekten çıkanlara getiriyor; “Tabağımızın dibini karıştırdığımızda kaşığımıza ya böcek ya da sinek yapışıyor. İşimizle ilgili aksamları da görünce şaşırıyoruz. Otomobillerin metal kısımlarını üreten bir fabrikayız. Bazen de küçük metal parçalarının çorbada yüzdüğüne tanık oluyoruz. Çoğumuz yemeden aç bir şekilde masadan kalkıyoruz”.
Boşanma sonrası kadının yasal hakkı olan nafakanın budanması söz konusu. Nafakanın üç yılla sınırlanması, evliliğini sonlandırana adeta bir ceza! Av. Hülya Gülbahar’a göre değişiklikler, ekonomik krizin faturasını yoksul ev kadınlarının üzerine yıkmaya çalışmanın bir planı. Av. Dilek Yumrutaş, değişikliklerin kadının insan haklarına yönelik bir ihlal olduğunu vurgularken, Av. Aytaç Ceylan Canbazer ise “Erkek eşine gönül rızasıyla hiçbir şey vermek istemiyor” diyor.
Teknoloji kullanımının çalışma hayatı ile özel hayat arasındaki sınırları belirsizleştirmeye devam ettiği çağımızda, işçinin mahremiyetinin dikkatle korunması için aktif çaba gösterilmesi gerekir.
Zengin yoksul her kadın kürtaja başvurabilir. Ama bir ülkede güvenilir, erişilebilir, ücretsiz kürtaj hizmeti verilmiyorsa bundan en çok yoksul kadınlar etkilenir. Siyasi iktidar yaptığı kürtaj ve Uludere benzetmesi ile kimlerin yaşamının değerli olduğunu, kimlerin ölüme atılabileceğini gösterdi. Böylece fetüs sahneye girdi. Her yönüyle kürtaj…
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!