Fırınlar yıkıldı, mahallenin ekmeğini kadınlar yapıyor

Hatay'ın Defne ilçesine bağlı Tavla Mahallesi'nde fırınlar yıkılınca ekmek yapma işi de kadınlara kaldı! Her gün 4-5 kadın tandırların başına geçiyor, 550-600 kişiye ekmek yapıyor.
Paylaş:

Hatay’ın Defne ilçesine bağlı Tavla Mahallesi’ndeyiz. Defne’de 20 Şubat’ta meydana gelen 6,4 büyüklüğündeki depremde, mahallede ve mahallenin yakınlarında bulunan fırınlar yıkıldı. İnsanlar altı gündür ekmek sorunu yaşıyorlardı. Devletten de destek gelmeyince toplumsal cinsiyete dayalı işbölümü bir kez daha ayyuka çıktı ve kadınlar ekmek sıkıntısını çözmek için tandırların başına geçtiler.

Her gün gönüllü olarak 4-5 kadın mahalleliye ekmek yapıyor. Bazıları hamur yoğuruyor, bazıları pişiriyor. İşleri aralarında eşit dağıtmaya çalışıyorlar. Günde 550-600 kişiye ekmek yapıyorlar. Hemen her gün değişen ekibe yine mahallede yaşayan iki erkek de dahil ediliyor. Öte yandan mahallelinin ekmek ve gıda gereksinimi için resmi kurumlardan hâlâ bir yardım gelmiş değil.

Çadır sorunu sürüyor

Tavla Mahallesi’nde çadır sorunu da devam ediyor. Bugün (25 Şubat) mahalle muhtarına 20 adet çadır gönderildi. Böylece mahalleye gelen toplam çadır sayısı 72’ye ulaştı. Mahallenin nüfusu ise normalde 20 bin civarıyken ilk depremlerin ardından bu nüfus ikiye katlanmış durumda. Çadırlarda kalan insan sayısı 10 ile 45 arasında değişiyor. Çok sayıda aile kendi yaptıkları derme çatma çadırlarda barınmaya çalışıyor.

Paylaş:

Benzer İçerikler

Adıyaman’da, patriyarkanın depremin yarattığı yıkımla iç içe geçerek kadınların yaşamları, bedenleri, duyguları üzerindeki baskıyı daha da şiddetlendirdiğini gördüm. Bu noktada biz feministlerin kadını anne ve eş olarak değil, “birey” olarak ele alan, güçlendiren feminist yaklaşım ve dayanışma temelli çabalarımız çok daha önem arz ediyor.
EŞİK’in raporuna göre, depremi böyle büyük bir afete çeviren doğa değil; erkek egemen, ayrımcı, rantçı, tekçi, reisçi devlet anlayışı. Raporda, 18 yaş üstü tüm kadınlara özel nakdi destek verilmesi, kreş ve bakım merkezlerinin açılması, erkek şiddetine karşı koruma mekanizmalarının acilen oluşturulması talep ediliyor.
Hatay Samandağ’daki kadınlara Mor Tır’ın getirdiği malzemeleri dağıtan feministler, izlenimlerini aktardı. Kadınların yaslarını bile yaşayamadığı ve yine yalnız bırakılmaktan korktuğunu anlatan feministler, dayanışmayı akut ihtiyaçların da ötesine taşıyarak sürdürülebilir kılmanın önemine dikkat çekti.
Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar ve LGBTİ+’lar hükümete istifa çağrısı yaptı; “Hayatlarımızı yok eden erkek egemen devlete karşı tek güvencemiz mücadelemiz, birlikteliğimizdir. Biat etmedik, etmeyeceğiz, yeniyi biz kuracağız. Şiddetin ve sömürünün olmadığı eşit ve özgür bir yaşamı birlikte mücadelemizle kuracağız” dedi.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!