Kültür Sanat

Gıda krizi, yoksulluk, göç, bakım emeği, kürtaj, aile içi şiddet patlaması gibi konuların kapitalist finansa meydan okuyarak haritalandırılması, uzun süredir azınlık erkek bir uzman topluluğunun elindeki iktidarı ekonomi alanında yıpratmayı başarıyor. ‘Borcun Feminist Reddi’, bu tartışmalara zemin hazırlayan bir metin.
Güldünya Yayınevi, anaakım feminist eğilimlerin dışında yayınlarını sürdürürken edebiyat okuru feministlere yeni bakış açıları kazandıracak çeviri kitaplar da sunuyor. Charlotte Brontë’nin Gizli Aşkı bu kitaplardan biri. Brontë kardeşlerin pek bilinmeyen Brüksel günlerine götürüyor bizi…
Dünyaca ünlü dedektif abisi Sherlock Holmes varken bu serüven Enola açısından nasıl şekilleniyor, umut var mı sizce? İşte tam bu noktada serinin devamı olan Enola Holmes-2, bizlere cevap niteliğinde oluyor. Kendi dedektiflik bürosunu kurmaya karar veren Enola’nın yolculuğu, tarihin ilk kadın grevlerinden olan Kibritçi Kız Grevi’ne uzanıyor.
Caliban ve Cadı isimli eseriyle tanıdığımız maddeci feminist, otonomist, aktivist ve akademisyen Silvia Federici, ‘Ücret Patriyarkası’* isimli kitabıyla bu kez bize Marx’ın temel metinlerini tekrar gözden geçirme ve patriyarkanın ücret halini tartışma imkânı sunuyor.
Kasım 2018’de kaybettiğimiz sevgili arkadaşımız, yoldaşımız Berat Günçıkan’ın yazdığı, 1993 yılında Cumhuriyet gazetesinde tefrika edilen Marika’nın yaşam anlatısı ne iyi ki, İstos Yayınları tarafından geçtiğimiz günlerde kitap halinde yayımlandı. Hem de genişletilerek, Marika’nın en son yaşadığı yer olan İmroz’daki izlerini sürerek…
Olsen, Mansfield, Ernaux, Baran… Yaşamları boyunca yazdıklarına güvenmediler, tatmin olmadılar; yazmaktan korktukları, kaçmaya çalıştıkları anlar oldu belki. Ancak içlerindeki yazıları saçabildiler. Onları zorlayan kelimelerin haykırışlarına kulak verebildiler. Durup biz de kulak verelim: İçimizde hangi yazıyı/hikâyeyi taşıyoruz?
Zuhal, bizi kendimizle yüzleştiren bir film. Hepimiz kendimizden, zaaflarımızdan bir parça bulabiliyoruz; “Hepimiz biraz Zuhal miyiz?” diye düşünüyoruz. Kadınlar olarak ortaklaşabilmenin yollarını sunan, hepimizin benzer dertlerden mustarip olduğumuzu hatırlatan bir film Zuhal.
Gülnur Acar Savran’ın ‘Cinsiyetler Arası Toplumsal İlişkiler ve Kesişimsellik’ adlı yeni derleme kitabı, maddeci feminist tartışmalara yeni bir boyut katıyor. Kitabın yazarları sınıf, cinsiyet ve ırk egemenlikleri arasında hiyerarşi kurmuyor, bu üç egemenlik biçiminin birbiriyle eklemlenmesini “eştözlülük” kavramıyla açıklıyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!