İşyerinde eşitlik için feminist perspektif şart

Cinsiyet Eşitliği Politikaları Derneği, iş yaşamında cinsiyet eşitliği için kurumsal politikaların geliştirilmesine katkı sunmayı amaçlıyor. Derneğin kurucuları, “Farklı ayrımcılık veya şiddet biçimlerine karşı bütünlüklü bir mücadele mümkün. Cinsiyet eşitliğini kurum düzeyinde hayata geçirmek için feminist bir perspektife ihtiyaç var” diyor.
Paylaş:
Öznur Kaya
Öznur Kaya
oznurr.kayaa@gmail.com

Cinsiyet Eşitliği Politikaları Derneği, toplumsal cinsiyet alanında çalışan kişiler, üniversitelerin cinsel tacizi önleme birimlerinde deneyimi olan akademisyenler, feminist ve LGBTİ+ aktivistler tarafından geçen şubat ayında kuruldu. Sosyal medya hesaplarından geçtiğimiz günlerde kuruluşunu deklare eden dernek; sivil toplum kuruluşlarına, meslek örgütlerine, platformlara, kamu kurumlarına ve özel şirketlere iş yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda politika geliştirmeleri ve toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığı ve şiddeti önleyici mekanizmalar oluşturmaları konusunda danışmanlık veriyor.

Derneğin kuruluş sürecini, faaliyetlerini ve hedeflerini, dernek kurucularından Cemre Baytok ve Yasemin Köker[i] ile konuştuk. E-posta aracılığıyla ilettiğimiz sorularımızı birlikte yanıtlayan Baytok ve Köker, iş yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için kurumların bütünlüklü ve kapsayıcı bir politikasının olması gerektiğine dikkat çekiyor.

Kurumların destek alabileceği bir yer yoktu

Cinsiyet Eşitliği Politikaları Derneği’nin kuruluş sürecini anlatır mısınız?

Son yıllarda Türkiye’de, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları başta olmak üzere çeşitli kurumlar, kendi bünyelerinde cinsiyet eşitliğini hedefleyen politikalar ve kurumda yaşanabilecek cinsel taciz ve şiddeti engelleyici mekanizmalar oluşturmak için adımlar atmaya başladı. Bir kurumun bu amaçla politika oluştururken destek alacağı bir yer ise yoktu. Daha ziyade eğitim veya destek veren kişiler vardı tek tek. Bu sebeple, yani çalışma yaşamında kurumsal düzeyde cinsiyet eşitliğini sağlamak için politika geliştirmeye yönelik talebe yanıt verebilecek sistematik ve kalıcı bir yapı oluşturabilmek amacıyla yola çıktık. Dernek bu yıl şubat ayında kuruldu.

Cemre Baytok

Cinsiyet Eşitliği Politikaları Derneği’ne sizce neden ihtiyaç var?

İşyerinde, çalışma alanında cinsiyet eşitliğini hedeflemek, bunun için özel olarak politika üretmek ve adımlar atmak, ülkede yeni yeni gelişen bir konu. Kurumların cinsiyet eşitliği politikaları, daha çok çalışanların/üyelerin aile içi şiddet gördüklerinde alabilecekleri desteklere yönelik. Oysa bir kurumun bütünlüklü bir politikası olması gerek; yoksa eşit, güvenli, şiddetsiz bir ortamdan söz edemeyiz.

Bu dernek tam olarak ne yapıyor?

Dernek, çalışma yaşamında cinsiyet eşitliğini, kapsayıcı bir yerden ele alıyor. Yöneticiler, çalışanlar, gönüllüler, kurum sebebiyle iletişimde olunan kişiler ve mesai içi ve dışı saatler, sosyalleşilen zamanlar, işe geliş ve gidişler… Kısaca iş/kurum sebebiyle ilişki kurulan tüm zaman ve mekânlar gözetilerek bir politika geliştirilmesi ve bu yönde kurumun taahhüt vermesi bekleniyor. Bir politika belgesi hazırlayarak kurumun, bünyesinde cinsiyet eşitliğini hedeflediğini, eşitliği ihlal eden davranışların yaptırımı olduğunu belirtmesi, bunun pratik ayaklarını tasarlaması, bu politikanın ve mekanizmalarının değerlendirilip güncellenmesi, kurum politikasının adımları. Dernek, kurumlara bu şekilde bir politika oluşturmaları için danışmanlık veriyor. Ayrıca, farklı çalışma alanlarının, mesleklerin özgün sorun alanlarının tespit edilmesine de katkıda bulunuyor.

Ayrımcılık ve şiddete karşı mekanizmalar oluşturulmalı

Yasemin Köker

Derneğin dayandığı politik zemin nedir?

Feminizm. Cinsiyet eşitliğini kurum düzeyinde hayata geçirmek için feminist bir perspektife ihtiyaç var. Ancak bu şekilde bütünlüklü bakmak, sistematik olarak erkek egemenliğinin ürettiği farklı ayrımcılık veya şiddet biçimlerinin birbirini mümkün kıldığını görmek ve bütünlüklü bir mücadele hattı oluşturmak mümkün. Bu sebeple zaten kurum politikasının bütünlüklü ve kapsayıcı olması gerektiğini söylüyoruz. Yani cinsiyetinden bağımsız herkes için, işe ve mesleğe, fırsatlara, kaynaklara, karar alma mekanizmalarına eşit erişim; meslekte ilerleme, güvence, süreklilik, üretkenlikte eşitlik ve eşit işe eşit ücret, eşit muamele, eşit haklardan söz ediyoruz. Bunun pratik hayatta karşılığı, ayrımcılık ve şiddeti önleyecek çeşitli mekanizmalar (genç bir kadının mobbing ve tacize maruz kalmadan işinde var olabilmesi, çocuklu bir kadının rahatlıkla işini sürdürebilmesi, cinsiyet kimliği sebebiyle tacize uğrayan bir kişinin şikâyet edebileceği ve sonuç alabileceği bir mekanizmanın olması gibi) oluşturmaktan geçiyor. Ayrıca Türkiye’de ve dünyada bu tür yapıların, yıllardır süregiden feminist mücadelenin kazanım ve sonuçları olduğunu hep akılda tutmalıyız.

Dernek ile iletişime geçmek isteyenler nasıl bir yol izlemeli?

Dernek çalışanı olarak şu an iki kişiyiz. Çalışma yaşamında toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması amacıyla kurum politikası geliştirmek isteyen kurumlar, bize e-mail aracılığıyla veya sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilir[ii]. Bunun yanı sıra, internet sitemizin bu alandaki araştırma ve çalışmaların derlendiği bir kaynak olmasını istiyoruz. Burada yer alması gerektiğini düşündüğünüz metinleri de bize ulaştırabilirsiniz.

Manşet görseli: Agata Hop


[i] Cemre Baytok: Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji mezunu. 2016-2021 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi’nde ‘Cinsel Tacizi Önleme Koordinatörlüğü’nde çalıştı. 2008’den beri feminist hareketin içinde yer alıyor, aynı zamanda ‘Çatlak Zemin’ ekibinde.

Yasemin Köker: Çatlak Zemin ekibinde, bağımsız feminist.

[ii]Dernekle iletişim için:

cemre@cinsiyetesitligipolitikalari.org

yasemin@cinsiyetesitligipolitikalari.org

https://www.instagram.com/cinsiyetesitligipolitikalari/

https://twitter.com/ce_politikalari

Paylaş:

Benzer İçerikler

Gösterilecek içerik bulunamadı!
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!