Küresel Sendikalar Kılavuzu

Çünkü enternasyonalle kurtulur insanlık!
Paylaş:
Haber Merkezi

Çünkü enternasyonalle kurtulur insanlık!

Kıvanç Eliaçık tarafından yazılan ve Notabene yayınları tarafından basılan “Küresel Sendikalar Kılavuzu”, tüm dünyadan işçilerin enternasyonal örgütlülükleri üzerine temel bilgileri bizlerle paylaşıyor.

Küresel Sendikalar Kılavuzu “İşyerlerimizden başlayarak şube, genel merkez, konfederasyon ve küresel düzeyde sendikalarımızı tanımalı ve güçlendirmeliyiz. Çünkü enternasyonalle kurtulur insanlık!” sözleriyle başlıyor.

Kitapçığın bir diğer işlevi de proletaryanın iddia edildiği gibi ortadan kalkmadığını aksine milyonlarca üyesi olan üst örgütleriyle dünyanın her yerinde hayatı yaratmaya devam ettiğini göstermesi.

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharon Burrow ile yapılan röportajdan aşağıdaki alıntı önemli:

“ITUC’un önceliklerinden birisi Count Us In!(Bizi Dahil Edin) kampanyasıdır. Kadın işçilerin çok basit bir mesajı ve isteği var: Bizi ekonomiye dahil edin; bizi insanca işlere, sendikalara, her yerde, her düzeyde yönetimlere dahil edin. Bu kampanya ile kadın üyelerin ve kadın sendika yöneticilerinin sayısını artırdı. Beş yıllık süre zarfında kadınların sendika yönetimlerindeki temsil oranı yüzde 6 oranında artarak yüzde 30’a ulaştı. (…)

Sendikalarda ve yönetim kademelerinde kadınların sayısal artışına karşın, erkek egemenliği devam ediyor. Bu kadınların yönetimlere gelmesini sağlayacak kurallar koyarak yapılarımızı daha kapsayıcı hale getirecek kültürel dönüşümle başarılabilir. Politika oluştururken ve toplu iş sözleşmesi heyetlerinde kadınların seslerine saygı duyulmalı ve örgütlenmenin artırılması için kadınlar desteklenmelidir…”

Kitapçıktan edindiğimiz bilgilerle uluslararası örgütlerin kısa bir özeti:

Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC)– 163ülkeden 332 üye konfederasyon-200 milyon üye

Industriall Küresel Sendika– 50 milyon üye- İşkolları: İmalat sektörleri, Maden, Enerji

Kamu Hizmetleri Enternasyonali (PSI)– 154 ülkeden 700 sendika- İşkolları: Belediye, Sağlık ve Sosyal Hizmetler, Su, Temizlik, Enerji Hizmetleri, Hükümet Kurumları, Eğitim Destek

UNI Küresel Sendika– 150 ülkeden 900 sendika ve 20 milyon üye- İşkolları: Ticaret, Finans, İletişim, Teknoloji, Grafik, Ambalaj, Temizlik, Güvenlik, Posta, Lojistik, Online Platform, Geçici İstihdam Büroları, Şans Oyunları, Kuaförlük, Medya, Eğlence, Sanat, Turizm, Sağlık, Bakım, Spor

Uluslararası Gıda Tarım Turizm İşçileri Federasyonu (IUF)– 127 ülkeden 425 sendika ve 12 milyon üye- İşkolları: Gıda, Tarım, Otel, Turizm, Restoran, İkram, Tütün

Uluslararası Taşımacılık İşçileri Federasyonu (ITF)– 150 ülkeden 18 milyon üye- İşkolları: Balıkçılık, Demiryolları, Denizcilik, Denizyolu Taşımacılığı, Kara Yolu Taşımacılığı, Limanlar, Sivil Havacılık ve Turizm, Şehir içi Ulaşım

Eğitim Enternasyonali(IE)– 178 ülkeden 384 örgüt, 32,5 milyon üye- İşkolları: Eğitim

İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyonali (BWI)- 135 ülkeden 326 sendika ve 12 milyon üye- İşkolları: İnşaat, Yapı, Çimento, Ağaç, Ormancılık

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ)- 140 ülkeden 187 sendika ve dernek, 600 bin üye- İşkolları: Gazetecilik

Uluslararası Sanat ve Eğlence İttifakı (IAEA)– İşkolları: Sanat ve gösteri

Dünyanın bütün gündelikçileri, birleşin!

Uluslararası Ev İşçileri Federasyonu (IDWF): Kitapçıkta bizler açısından en etkileyici başlıklardan biri de bu: “Dünyanın bütün gündelikçileri, birleşin!”. Uluslararası Ev İşçileri Federasyonu’nun (IDWF) kuruluşu, mücadele ve kararlılıkla örülmüş bir süreç. “Toz Bezi Değil İşçiyiz” sloganıyla yola çıkan kadınların, diğer uluslararası örgütlerle karşılaştırıldığında çok genç bir örgüt olmalarına rağmen şimdiden yüz binlerce üyeye ulaşmış olmaları hayranlık ve ilham verici. Yürüttükleri “Benim Adil Evim” kampanyasının detaylarını da Küresel Sendikalar Kılavuzu’nda bulmak mümkün.

Paylaş:

Benzer İçerikler

Sendikalı olduğu ve haklarına sahip çıktığı için işten çıkarılan özel sektör öğretmeni İrem Erdem, “Beni haksız çıkarmak için ‘ahlak dışı davranış’ yalanına sarıldılar. Kadını toplumun gözünden düşürmek için bu söylemlere başvuruyorlar. Ben asla korkmuyorum. Haklarımı alana kadar mücadele edeceğim” diyor.
Nersoy Tekstil’de sendikalı oldukları için işten çıkarılan işçiler direnişlerini sürdürüyor. Kölelik koşullarında çalıştıklarını anlatan kadın işçiler, uluorta hakaretlere, aşağılamalara ve cinsel tacize maruz bırakıldıklarını söylüyor: “Ahlaksız konuşuyorlardı. Şikâyet ettiğimizde suçlu çıkarılıyorduk. Bu nedenle susup şikâyet etmeyen kadınlar vardı…”
Haier Group fabrikasında çalışan kadınlar komisyon önerisini genel merkeze iletti. Onların yol göstericiliğinde sendikanın Eskişehir Şubesi’nde de kadın komisyonu kuruldu. Kadınlar rutin toplantılarında fabrika içi sorunların yanı sıra, kadına yönelik şiddet, İstanbul Sözleşmesini de tartışıyor. Önlerindeki hedef ise kadın işçiler olarak 8 Mart etkinliğine katılmak. Bunun için o gün izinli olmak şart.
Amazon Türkiye’de sendikalaştıkları için işten atılan depo işçisi kadınlar, erkeklerle eşit ücret alıyor. Ama bir farkla: Kadınlardan fiziksel güç gerektiren işlerde erkeklerle aynı performansı göstermeleri bekleniyor! Toplama kampını andıran depolarda insanlık dışı koşullarda çalıştırılan işçiler, “Robot değiliz biz, bunu öğrenecekler! Kadınlardan öğrenecekler! Boyun eğmeyeceğiz” diyor
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!