Uluslararası

Fransa’da emeklilik açısından kadınlar ve erkekler arasında yüzde 40’lık bir uçurum var. Kadınların kariyeri daha çok kesintiye uğrarken, yarı zamanlı işlerde çalışanların da çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Bu nedenle emeklilik reformundan daha çok etkilenecekler. Hükümetin iddiasının aksine reformun kazananı değil, kaybedeni konumundalar.
Almanya’da 40 yıl boyunca tam zamanlı çalışan her üç kadından biri, bu süre sonunda bin avro emekli maaşı bile alamayacak.
Fransa’da emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılmak istenmesine karşı işçi sınıfı ayakta. Sendikalar 31 Ocak’ta ikinci büyük protestoya hazırlanırken, emeklilik reformuna en çok tepki gösteren kesimlerin başında kadınlar geliyor. Peki neden? Bloomberg muhabiri Ania Nussbaum’un haber analizini paylaşıyoruz.
The Equal Times’ta yayımlanan Maria Jose Jarmona imzalı habere göre, İspanya’da özel şirketlerin insafına terk edilen bakım sektörü çıkmaza girmiş durumda. Hükümetin açıkladığı plan da sorunu çözmüyor. İşçi örgütleri, sektörün kamu tarafından yönetilmesini istiyor ve uyarıyor: “Bakım bir ticari faaliyet olamaz, bu bir haktır!”
Jo Litter, The Guardian’da yayımlanan makalesinde, sol feminizmin İngiltere’de ve tüm dünyada yükselişte olduğunu belirtiyor: “Yeni nesil, eğilip bükülerek kurumsal kariyer basamaklarını tırmanmak yerine, ekonomik ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğini hedef alıyor.” Litter’ın analizini paylaşıyoruz.
İyi kamu hizmetleri, kolaylaştırıcı bir sosyal devlet, iyi ücret ve çalışma koşullarını içeren insana yakışır iş ve şiddet mağdurları için işyeri desteği, ekonomik şiddetle ve daha geniş anlamda erkek şiddetiyle mücadele etmek için çok önemli. Dolayısıyla bu hakların temini, Birleşik Krallık’taki sendikaların öncelikleri arasında.
Hindistan Serbest Çalışan Kadınlar Sendikası (SEWA), bakım işçisi kadınlara kooperatifleri aracılığıyla bakım desteği sunuyor. Bu sendikanın üyeleri -ister satıcı, seyyar satıcı, çöp toplayıcı, inşaat veya ev işçisi olsunlar- işteyken, SEWA’nın bakım işçileri onların çocuklarına, bakım gereksinimi olan hasta ve yaşlı akrabalarına bakıyor.
Alman Hükümeti, ILO’nun 190 Sayılı İş Yaşamında Cinsel Taciz ve Şiddete Yönelik Sözleşme’yi ve 206 Sayılı Tavsiye Kararı’nı onaylama sürecini başlattı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) sözcüleri, kabinenin aldığı bu kararı sevinçle karşıladıklarını belirtti.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!