Hindistan’daki tekstil fabrikasında kadın işçiler ikinci kez gazdan zehirlendi

Hindistan’da, Atchutapuram Serbest Ticaret Bölgesi’ndeki Brandix India Apparel tekstil fabrikasında, yaklaşık 100 kadın işçi gaz sızıntısı nedeniyle zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Aynı fabrikada iki ay önce de gaz sızıntısı yaşanmıştı. Güney Asya IndustriALL, patronları ve devleti gereken önlemleri almamakla suçladı.
Paylaş:

Çeviri: Haber Merkezi

Fabrikada çalışan kadın işçilerde 2 Ağustos’ta nefes alma güçlüğü, mide bulantısı, öksürük ve baş ağrısı görüldü. Bu şikâyetlerle yönetime başvuran işçilerin bazıları, hastaneye kaldırılmadan önce bayıldı. Fabrikada 4 bini aşkın kadın işçi çalışıyor ve bu ilk zehirlenme vakası değil. 3 Haziran’da aynı fabrikada benzer bir olay yaşandı. Fakat Brandix, iş kazasından sonra hiçbir önlem almadı ve hazır giyim işçilerini başka bir zehirli gaz sızıntısına daha maruz bıraktı. Basında çıkan haberlere göre hükümet, bu sefer soruşturma yapmak için fabrikanın geçici olarak kapatılması emrini verdi.

Fabrikada işgücünün çoğunluğu, serbest ticaret bölgelerinde sözleşmeli olarak çalışan kadınlardan oluşuyor.  Bu bölgelerde sendikalaşma olmadığından işçilerin, iş kanunları ile korunan işçi sağlığı ve iş güvenliğini tehdit eden patron ihmallerine karşı seslerini yükseltmeleri zorlaşıyor. Brandix’in kurumsal sosyal sorumluluk prosedürlerinde “kadın sağlığına ve koruma önlemlerine önem verildiği” iddia edilse de sözleşmeli çalışanlarda bunun tam tersi yaşanıyor.

Sendikalar serbest ticaret bölgelerine girmeli

IndustriALL Küresel Sendika Güney Asya Bölge Sekreteri Apoorva Kaiwar konuyla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“İki aydan kısa bir süre içinde aynı fabrikada böyle bir olayın yaşanması şoke edici. İlk gaz sızıntısından sonra yönetim gerekli önlemleri almalıydı. Ne işverenler ne de devlet daireleri işçilerin yaşamlarıyla ilgileniyor. İşçilerin işyerinde sağlık ve güvenlik haklarını korumak için sendikalara ‘serbest ticaret bölgelerine erişim hakkı’ verilmelidir.”

Fotoğraf: IndustriALL

Paylaş:

Benzer İçerikler

Hindistan Serbest Çalışan Kadınlar Sendikası (SEWA), bakım işçisi kadınlara kooperatifleri aracılığıyla bakım desteği sunuyor. Bu sendikanın üyeleri -ister satıcı, seyyar satıcı, çöp toplayıcı, inşaat veya ev işçisi olsunlar- işteyken, SEWA’nın bakım işçileri onların çocuklarına, bakım gereksinimi olan hasta ve yaşlı akrabalarına bakıyor.
Son günlerini yaşadığımız 2022, Avusturalyalı kadın işçiler için zaferler yılı oldu. Avusturalya sendikalarından kadınlar, yıllardır verdikleri mücadelenin sonucunda bu yıl birçok kazanım elde etti. Yazar ve editör Mia McAuslan, bu kazanımları anlatıyor ve 2023’ün de “büyüleyici” bir yıl olması için kadınları sendikalı olmaya davet ediyor.
Arjantin’de sendikalar, bakımla ilgili parlamentoya sunulan tasarının geliştirilerek yasalaşması için uğraşıyor. Güney Afrika’da ise işçi federasyonları, bakım işçisi kadınların hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği için birlikte mücadele ediyor. Ev işçilerini örgütlüyor, bakım ekonomisine daha fazla yatırım yapması için hükümete baskı uyguluyorlar.
Birleşik Krallık’ta geçen ay parlamentoya sunulan tasarı, sendikaları alarma geçirdi. Tasarı yasalaşırsa, muhafaza edilmesi için özel bir düzenleme yapılmadığı takdirde, 2023 yılı sonunda tüm AB yasaları otomatik olarak yürürlükten kalkacak. Sendikalar ücret eşitliği, gebelik koruması gibi temel hakların tehlikede olduğuna dikkat çekiyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!