UNI’den işyerinde LGBTİ+ ayrımcılığına karşı mücadele raporu

UNI Fırsat Eşitliği LGBTİ+ Ağı,  LGBTİ+ çalışanların karşılaştığı sorunlara ilişkin çığır açan anket sonuçlarını yayınladı. Çalışmanın amacı, LGBTİ+ işçilere yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddetle mücadele etmek, daha kapsayıcı eşitlikçi bir sendikal örgütlenme modelini hayata geçirmek…
Paylaş:
Çeviri: Serap Güre

UNI Fırsat Eşitliği LGBTİ+ Ağı,  LGBTİ+ çalışanların karşılaştığı sorunlara ilişkin çığır açan anket sonuçlarını yayınladı. Çalışmanın amacı, LGBTİ+ işçilere yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddetle mücadele etmek, daha kapsayıcı eşitlikçi bir sendikal örgütlenme modelini hayata geçirmek…

UNI Fırsat Eşitliği Ağı geçen hafta, sendikaların LGBTİ+ ayrımcılığına karşı mücadelede nasıl fark yaratabileceğini ve işyerlerinde nasıl daha geniş katılım sağlayabileceğini gösteren bir anketin bulgularını[1] yayınladı.

LGBTİ+ işçilerin işyerinde karşılaştıkları sorunları ve işyerinde LGBTİ+ haklarına ilişkin algılarını inceleyen anket, yanıt verenlerin büyük çoğunluğunun sendikaların LGBTİ+ sorunları konusunda eğitim ve öğretim kampanyaları yürütmesi ve işyerlerinde LGBTİ+ haklarını koruyan toplu iş sözleşmeleri hükümlerinin yer alması gerektiğine odaklandığını gösterdi.

UNI Fırsat Eşitliği LGBTİ+ ağının LGBTİ+ çalışanlara yönelik önyargılarla mücadele etmek ve işyerinde seslerini yükseltmek amacıyla 2020 yılında başlattığı çalışmanın ikinci toplantısında ortaya çıkan raporda iki anket yer aldı. İlk anket tüm üyelere açıkken, ikincisi özellikle LGBTİ+ topluluğu üyelerine ayrılmıştı.

Sendikalara düşen görev

51’den fazla ülke ve 120 sendikadan gelen 1300’ün üzerinde yanıtın yer aldığı rapor,  LGBTİ+ çalışanın işyerlerinde karşılaştığı sorunların altını çizdi ve sendikaların işyerinde önyargı ve ayrımcılıkla mücadeleye yardımcı olabileceğini gösterdi.

Ancak katılımcılar, sendikaların “tüm üyelerini gerçekten temsil etmek ve LGBTİ+ işçiler için eşitlik ve kapsayıcılık için çaba sarf etmek” için çok çalışmasının önemli olduğunu da belirttiler.

UNI Fırsat Eşitliği bölümü Başkanı Veronica Fernandez Mendez, “İşyerlerinde ayrımcılığa karşı mücadelede sendikalar öncü bir rol oynuyor.  LGBTİ+ ağımız, önyargıyı ortadan kaldırma ve işi tüm çalışanlar için güvenli hale getirme mücadelesinde önemli bir araçtır. Bağlı sendikalarla birlikte çalışmaya ve LGBTİ+ işçilere yönelik her türlü şiddet ve hoşgörüsüzlükle mücadele çabalarımızı iki katına çıkarmaya kararlıyız.” dedi.

ILO 190 önemli

UNI LGBTİ+ ağı toplantısında uzmanlar, işçiler ve akademisyenlerden oluşan ve LGBTİ+ topluluğu içinde ayrımcılık ve çeşitlilik konusunu daha ayrıntılı tartışan, Antropoloji ve Sosyal Çalışma konusunda uzman Prof. Concepcion Unanue Cuesta tarafından sunulan lezbofobi konusuna odaklanan bir panel de yer aldı.

Onu LGBTİ+ işçilerin haklarını koruma ve mücadelede sendikaların önemini vurgulayan Kolombiyalı işçi Sandra’nın ilk elden güçlü anlatımı izledi.

LGBTİ+ çalışanlarını korumanın bir yolu olarak ILO Sözleşmesi 190’ı kullanmanın önemini vurgulayan bağımsız Araştırmacı Dr. Jane Pillinger, “LGBTİ+ işçilerinin ILO Sözleşmesi 190 tarafından korunmasını sağlamak için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Sözleşme kapsamlı, çığır açıcı ve işçiler için gerçekten bir fark yaratabilir.” dedi.

Kuruluşundan bu yana, UNI Küresel Sendika, Fırsat Eşitliği Departmanı aracılığıyla, 190 sayılı Sözleşme ve 206 sayılı Tavsiye Kararının hazırlanmasında ve kabul edilmesinde ve ayrıca tüm UNI bölgelerinde üye Devletler tarafından onaylanması için kampanya yürütülmesinde aktif bir rol oynadı. Diğer küresel sendika federasyonları ve ITUC ile birlikte, sendikaların işlerinde bu sözleşme ve tavsiye kararını uygulamaları için araçlar geliştirdi.

[1] https://uniglobalunion.org/wp-content/uploads/LGBTI-Workers-Rights-and-Perceptions-%E2%80%93-Report-EN-1.pdf

https://uniglobalunion.org/news/uni-equal-opportunities-publishes-survey-on-issues-faced-by-lgbti-workers/

 

Paylaş:

Benzer İçerikler

Alman Hükümeti, ILO’nun 190 Sayılı İş Yaşamında Cinsel Taciz ve Şiddete Yönelik Sözleşme’yi ve 206 Sayılı Tavsiye Kararı’nı onaylama sürecini başlattı. Alman Sendikalar Birliği (DGB) sözcüleri, kabinenin aldığı bu kararı sevinçle karşıladıklarını belirtti.
ITUC raporuna göre, çoğu ülkede sendikalar ILO 190 için birlikte mücadele ediyor. Birçok ülkede ise feminist/kadın hareketi ve STK’lerin de içinde yer aldığı daha geniş ittifaklar kuruluyor. Toplu sözleşmelerini ILO 190 ile uyumlu hale getiren sendikalar, şiddet ve tacize karşı daha etkin yasalar için de mücadeleyi yükseltiyor.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası yeni kurulmuş bağımsız sendikalar içinde eylemleri ile dikkat çekiyor. Sendika uzun bir hazırlık sürecinden sonra geçtiğimiz günlerde kadın komisyonunu da oluşturdu. Kreş, eşdeğerde işe eşit ücret gibi patronları zorlayacak somut talepleri başlangıçtan itibaren sendikal mücadelenin konusu haline getirerek, önemli adımlar atıyorlar.
Ceva Lojistik Amazon Depo’da baskı, hakaret, mobbing ve kadınlara yönelik ayrımcılıklarla baş etmek için DGD- Sen’e üye olan ve usulsüz bir biçimde işten atılan kadın işçiler kapı önünde eylemdeler. Kendilerine haksızlık yapan yöneticileri teşhir eden kadınlar depo işçilerini mücadeleye çağırıyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!