Yazarın Diğer Yazıları

Ayla Önder
Ayla Önder
onderayla@gmail.com
Sendikalı oldukları için işten atılan Adin Oto işçisi kadınların davalarında ilginç gelişmeler yaşanıyor. Kadınlara sendika da aba altından sopa gösteriyor. İşçilere tek tek sözleşme imzalatan sendika avukatı, her dosya için kişi başına yüzde 15 prim alacak. Avukat, kazandığı her dava için Özçelik-İş’e de prim ödeyecek!
Bölgenin en önemli dağı olan Murat Dağı’na maden şirketinin saldırısı halkın hayatını etkiliyor. Ağaçlar kesiliyor, su kaynakları zehirleniyor, tarım ve hayvancılık yapılamaz hale geliyor. Kütahya ve Uşak’ın gündemi, bu doğa tahribatı… Köylü kadınlar bu katliama sessiz kalmıyor. İki farklı köyden Emine ve Zeliha tepkilerini paylaştı.
Gezici ve geçici tarım işçisi kadınlar günde 12-13 saat güneşin altında güvencesiz, sağlıksız koşullarda çalışırken, çadırlardaki ev ve bakım yükü de onların omuzlarında. Erkeklere göre düşük olan ücretler ise çoğu zaman dayıbaşılar aracılığıyla kocalara veriliyor. Cinsel taciz, tecavüz ve şiddet, ortak sorunları arasında.
Tarım işçisi Havva’nın otizmli çocuğu, dünyasını değiştirdi. Hayata hazırlamak için onu Halk Eğitim’in tüm kurslarına yazdırdı. Oğlunu beklerken o da önce bağlama, sonra drama kursuna yazıldı. Hedefte bilgisayar var. Gençliğinde “Ah bir çalabilsem” dediği sazı sırtında evinden çıkarken, bütün köy merakla onu izliyor.
Banvit BRF Bandırma’da çalışanların yarısı kadın. Uzun bir örgütlenme sürecinden sonra sendika yetki aldı. Kadınları örgütlemek o kadar kolay değil. Çünkü sürece babalar, kocalar da dâhil oluyor. İşyeri temsilcisi Emine Yüksel’den günlük yaşama, çalışmaya ve sendikal örgütlenmeye dair deneyimlerini dinliyoruz.
Adana’nın bir dağ köyünde yaşayan Meliha, tarım işçiliği yaparken dışarıdan liseyi bitirdi. Babası “Okuyamazsın” dedi, okudu. “Köy dışında çalışamazsın” dedi, köy dışında çalıştı. Evlendirmeye kalktı, evlenmedi. Meliha, o köyde patriyarkaya karşı tek başına direnmeye devam ediyor…
Bartın’da kot işçisi Havva, kendisini doğum sonrasında işten atan Rimaks patronuna karşı dava açtı. Mahkeme genç işçinin haklı olduğuna karar verdi. Ağır ve güvencesiz çalışma koşulları karşısında sessiz kalmayan Havva, mücadeleye devam ediyor.
“İstanbul Sözleşmesi’ni geri kazanmak, 6284 sayılı yasayı değiştirmek isteyenlerin karşısında durmak, dişimizle tırnağımızla elde ettiğimiz haklarımıza sahip çıkmak artık en önemli mücadelemiz. Geri adım atmayacağız, bu karanlığa teslim olmayacağız!” diyen Adıbelli, tüm kadınları oy kullanmaya çağırıyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!