Yazarın Diğer Yazıları

Betül Kocaaslan
Betül Kocaaslan
Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı Kent AŞ’de çalışan işçiler ücret alacakları için Temmuz ayının son günlerinde iş bırakma eylemleri yapmışlardı. Bu eylemlere katılan ve katılmayan 93 işçi çeşitli kodlarla işten atıldı. İşçiler işe iade talebiyle direnişteler. Direnişteki kadın işçilere uzattık mikrofonu. Kadın işçiler belediyeye de süreçte pasif tutum alan sendikaya da ateş püskürüyor.
Tüm Bel-Sen Tuzla Belediyesi’nde ilk defa toplu sözleşme imzaladı. İlk sözleşmede ücretsiz HPV aşısı, regl izni, emzirme odası, mobbing kurulu oluşturulması, doğum izninin ücretli olarak 8 hafta daha artırılması, 8 Mart idari izni gibi mücadele ile kazanılmış pek çok hak yer aldı.
Bizlerin bütçesine daha ‘uygun’ market raflarında sıkça gördüğümüz, işlenmiş et ürünleri markası olan Polonez, bir süredir işçi ve sendika düşmanlığıyla anılıyor. Fazla mesai dayatmasıyla ev yüzü görmeden çalışan kadın işçilerin sendikalaşma mücadelesini tanımayan Polonez’de kadınlar, düşük ücretlerle ağır işlerde hakarete maruz kalarak çalışıyor.
“Nasıl ki baş düşman Mehmet Şimşek ve onu atayanlar, onun üstündeki ulusal veya uluslararası büyük sermaye ve patriyarkaysa, burada da bizim ev içinde erkeklere karşı bir ideolojik şiddet uygulamamız gerekiyor. Birinci konumuzun bu olması gerekiyor. Muhakkak ki kamunun ve sendikaların bu konudaki görevleri de bizim propaganda konumuzdur ama hayatı ertelemeden dayanışarak hayatımızı değiştirmenin yollarını bulmamız lazım.”
İzmir Kemalpaşa’da bulunan Lezita Abalıoğlu işçileri 7 Mart’tan bu yana grevde. Fabrikanın yüzde 60’ı kadın. Kadın işçiler formenlerin aşağılamalarından, düşük ücretlerden ve işçi sağlığına dikkat edilmemesinden şikâyetçiler. Ağır yük taşıyan kadınların hepsi boyun ve bel fıtığı olmuşlar.
Kadınİşçi’nin “Kadınlar Sendikaların Neresinde?” başlıklı etkinliğine çeşitli işkollarından sendikacı kadınlar ve eylemci kadın işçiler katıldı. Kadın-sendika ilişkisinin ele alındığı toplantıda ortak talep; bağımsız bir kadın emek ağı kurulması oldu.
Ankara’da el yapımı çikolata üreten Patiswiss’te çalışanların çoğunluğunu 50 yaş üstü kadınlar oluşturuyor. Çünkü patron kadın istihdamı üzerinden teşvik almış. “Kadınlar tarafından kadınlar için” üretiliyor reklamı ile kendini tanıtan, insanlık dışı çalışma koşullarının olduğu fabrikada sendikal örgütlenmeyi engellemek için kadına yönelik her türlü baskı ve şiddet ise mübah.
Tülay Çal, İBB’nin iştirak şirketi İSPER AŞ.’ye bağlı sosyal tesislerde çalışırken haksız tutanaklarla İş Kanunu’nun 25/2 maddesiyle işten atıldı. Tülay, 70 günü aşkın süredir kadrolu işine geri dönebilmek için Saraçhane Parkı’nda direnişte.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!