Yazarın Diğer Yazıları

Gülay Fırat
Gülay Fırat
glyfirat@gmail.com
Babası okutmadı, liseyi açıktan bitirdi. Bugün iki çocuğu var Canan A’nın., ailesinin kendisinden esirgediği eğitimi, kızına sunabilmek için çalışıyor. İstanbul’da büyük sitelerde günübirlik “güvenlik” elemanı olarak çalışan genç kadın, “Bazen kuryeler sırf kadınım diye zorluk çıkarıyor, bazen de malikler veya site yöneticisi ek işler buyuruyor” diyor.
O, yaşamın zorluklarıyla çocuk yaşta mücadeleye başlayan ama sesini çok duymadığımız, kendi hayatının kahramanı milyonlarca kadın işçiden biri… Eski trikocu, overlokçu son birkaç senedir “yaşlı refakatçisi” olarak çalışıyor. Hatice Yardımcı, “Sabır, merhamet ve vicdan isteyen bir iş yapıyorum” diye konuşuyor.
Gülhanım Kalafat 36 yıldır balıkçılık yapıyor. Balıkçılığın ‘sabır işi’ olduğunu söyleyen Kalafat, “Bu akşam olmadı’ diye yarın akşam durmayız” diyor. Eşinin vefatından sonra balıkçılığa devam eden Gülhanım Kalafat, çevresinde bazı kişilerin kendisini, “Kadın tek başına denize çıkmaz, yakışmaz” diye eleştirdiğini söylüyor.
Ömrünü İstanbul’da hayvancılık ve bahçecilik yaparak geçiren Sultan, “Sadece emekli olamadığıma üzülüyorum” diyor. Sabahın erken saatinden akşama kadar çalışan Sultan, çalışkanlığıyla yaşadığı köyde parmakla gösteriliyor.
Terzi Nergis Kural hayatının 25 yılını dikiş makinesi başında geçirmiş… İstanbul gibi bir metropolde hem çocuk büyüten hem de aralıksız çalışan Kural emekli olduktan sonra işin inceliklerini, meraklılarına öğretebilmek istiyor.
Sema Koçal’ı döner keserken görenler şaşırıyor. Kimi “Maşallah” diyor kimi “Zor değil mi?” diye soruyor. O ise hayret edilecek bir iş yapmadığını belirterek, “Dünyanın yarısını kadınlar oluşturur, kalanını da kadınlar yetiştirir. Özgüveni yüksek kadını kimse yıkamaz” diyor. Döner ustası Koçal’ın gelecek planları arasında aşçısından personeline sadece kadınlardan oluşan bir restoran açmak yer alıyor…
Bir insanın dünyaya geldiği ilk anlara şahitlik ederek, o çok özel anı fotoğraflayıp ölümsüzleştiren doğum fotoğrafçısı Aynur Akçay, işini severek yapıyor. Ancak pandemi, hastanelerde mesai harcayan pek çok sağlık çalışanı gibi doğum fotoğrafçılarını da olumsuz etkilemiş. Akçay, “Aşı ve PCR testi yaptırmamıza rağmen her hastaneye giremiyoruz. Bazı hastaneler komisyon anlaşması yapmayan fotoğrafçıyı hastaneye almıyor” diyor
38 yıl kuaförlük yapan Yıldız Özlütaş Tutal, tam 20 yıl boyunca kuaföre gidemeyen binlerce kız çocuğun saçlarını ücretsiz kesti. Emekli olunca fotoğraf sanatçısı olarak kariyerine devam eden Tutal, hâlâ ihtiyacı olan kızların saçlarını ücret almadan kesmeye devam ediyor
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!