Yazarın Diğer Yazıları

Necla Akgökçe
Necla Akgökçe
nakgokce@gmail.com
55 yaşında bir grafiker Zülal.* 14 yaşından itibaren çalışmaya başlamış. Kuru temizleyiciden tekstil fabrikalarına oradan matbaa işlerine…Boşandığı kocasından kalan vergi borçlarını ödüyor hâlâ. Erkekler en bildiğin işi bile sana öğretmeye kalkıyorlar, diyor. Sigorta primleri eksik olduğu için emekli olamıyor. Olsa da nasıl geçinecek her şey ateş pahası…
25 Kasım’da sağdan soldan erkekler kadına yönelik şiddete karşı olduklarını dile getirecekler yine. Oysa somut olarak yapılacaklar vardı. Adamlar şiddete karşıyız dediğinde, geçtiğimiz günlerde Kadıköy Belediyesi’nde imzalamadıkları toplu sözleşmeyi onlara her seferinde hatırlatmak boynumuzun borcu artık.
56 yaşında emekli olamamış, çünkü bu şartlarda geçinmek çok zor. Oğlunun okulu da daha bitmemiş üstelik. Abla hitabına sıcak bakıp kendine teyze denilmesinden hoşlanmıyor. İşyerinde ayrımcılığa karşı mücadelesi sürüyor. Sağlığa erişimde kolaylığın yanı sıra emekli aylıklarının yükseltilmesini de istiyor.
Hatice bir pastacı kalfası. Halk eğitim kurslarına giderek edinmiş bu mesleği. Pastacılıkta erkekler uzmanlık gerektiren işlere kadınların girmesini istemiyorlar. Söyleşiden sonra Hatice’nin de yaşlı diye işten atıldığını öğreniyoruz. Sektörde, ağır çalışma koşullarının yanı sıra cinsiyet temelli yaş ayrımcılığı da diz boyu.
Viyana’da burjuva bir ailede dünyaya geldi. Kendi kendini yetiştirerek sosyalist oldu. Avusturya Sosyal Demokrat Partisi’nin parti programının kadın bölümünü o yazdı. Yaşamı boyunca kadın işçilerin iş sağlığı- güvenliği ve seçme seçilme hakkı için savaştı. Sürgünde yaşamını yitirdi.
Yazarın son romanı polisiye seven feministleri sevindirir gibi geliyor.  Çünkü, olayı çözenin de büyük olasılıkla katilin de kadın olduğu bir kitap var elimizde. Ama 12 Eylül’ü atlatmış bugüne erişmiş 78’liler hikayesi olarak da okudum ben…Kuma daireler çizmeye devam eden bir kadın olarak, kuşağıma tavsiye ediyorum…
Bugün Dünya Eşit Ücret Günü. Birleşik Metal-İş Sendikası’ndan kadınlar bir açıklama yaparak, ücret konusunda cinsiyet temelli ayrımcılığa ve ücret farklarına, dikkat çekerek “eşdeğerde işe eşit ücret” için mücadelenin sendikal hareketin gündemine girmesini sağladılar. Ne denir ellerine kollarına sağlık…
Patriyarkal ilişkilerin hakim olduğu ücretli emek alanında yaş almış kadınların sorunları gençlere göre farklılaşıyor. Düşük emekli aylıkları, yaş nedeniyle iş bulamama, yoksullaşma yaşlı kadınların ortak sorunu. Yasemin kendi deyimiyle “Diri durarak” sorunların nasıl üstesinden geldiğini anlatıyor bizlere…
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!