Yazarın Diğer Yazıları

Öznur Kaya
Öznur Kaya
oznurr.kayaa@gmail.com
Uno Ekmek’te sendika değiştirdikleri için işten çıkarılan 11 işçinin direnişi sürüyor. Yüzde 35 kadın çalışan oranıyla övünen UNO’nun Kod 46 ile işten attığı işçiler arasında kadınlar da var. Kadın işçiler, kötü koşullarda, yoğun baskı altında günde 12 saat çalıştıklarını anlatıyor. İşlerini geri istiyorlar.
Antep İslahiye’deki çadır kentlerde bazı görevlilerin olumsuz söz ve tavırları nedeniyle kadınlar ihtiyaçlarını dile getiremiyor. Giysi ve yemek sırasına girmek istemiyorlar. Göçmen kadınlar için bir tercüman da bulunmuyor. İlçede beş gün çalışma yapan feministlerden Zehra Karahan, izlenimlerini anlattı.
Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), ILO’nun da desteğiyle, çalışma yaşamında şiddet ve tacizin önlenmesine ilişkin bir başvuru rehberi hazırladı. TKDF Başkanı Güllü, ILO’nun 190 sayılı sözleşmesini kamuoyuna net şekilde anlatmak ve uygulamada kolaylık sağlamak amacıyla bu rehberi hazırladıklarını söylüyor.
DİSK Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube Kadın Komisyonu, İZENERJİ şirketi ile başlayan toplu iş sözleşmesi (TİS) sürecine dâhil olarak, kadınlara yönelik şiddet ve tacizle mücadeleden kadın işçi sağlığı ve güvenliğine kadar pek çok maddeyi sözleşme taslağına ekledi.
Cinsiyet Eşitliği Politikaları Derneği, iş yaşamında cinsiyet eşitliği için kurumsal politikaların geliştirilmesine katkı sunmayı amaçlıyor. Derneğin kurucuları, “Farklı ayrımcılık veya şiddet biçimlerine karşı bütünlüklü bir mücadele mümkün. Cinsiyet eşitliğini kurum düzeyinde hayata geçirmek için feminist bir perspektife ihtiyaç var” diyor.
İranlı kadınlar, kendilerini her alanda köleliğe mahkûm eden molla rejiminden kurtulmak için direniyor. İşçi Hakları Savunucuları Merkezi’nden Nikorvan, “Bu, köklü bir değişim isteyen kadınların ayaklanması ve hemen bitmeyecek” diyor. Eski mağaza işçisi Meryem ise çalışmasına izin verilmeyen kadınların para için böbreklerini sattığını anlatıyor.
Daha önce iki kez Ataşehir Belediyesi’ndeki işinden atılan Melike Şahin, bu kez de İstanbul Valiliği’nin talimatıyla başlatılan güvenlik soruşturması kapsamında işinden edildi. Gerekçesiz işten çıkarmaların kadınların hayatını zora soktuğunu vurgulayan Şahin, “Belediyeler ve kamu kurumları bizim, halkın, işçilerin. Onlar gidecek biz kalacağız” dedi.
Çalışanların yüzde 98’inin kadınlardan oluştuğu Bursa’daki Technomix fabrikasında, toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine başlayan grev sürüyor. Grevci işçilerden Nurgül Özkan, asgari ücretten biraz fazla ücret alan işçilerin maaşlarının zam sonrası geriye çekildiğini, ikramiyelerini alamadıklarını ve doğum iznine ayrılan kadınların izinlerinin iptal edildiğini söyledi.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!