Yazarın Diğer Yazıları

Pınar Erol
Pınar Erol
Genel-İş Sendikası Anadolu Yakası 1 No’lu Şube’nin hazırladığı toplu iş sözleşmesi taslağında boşanan kadın işçiye izin ve parasal yardım, kadın işçilere ücretsiz HPV aşısı, yıllık ped ücreti, kadına-çocuğa yönelik şiddet uygulayan erkek işçinin işe alınmaması, LGBTİ+’lar için onur haftasında bir gün izin ve yanı sıra nefret suçlarına karşı disiplinde ciddi cezalar gibi maddeler vardı. Sendika genel merkezinin şubenin iradesine rağmen greve çıkılmasından bir dakika sonra sözleşmeyi imzalaması ile bu maddelerin çoğu da işverene kabul ettirilememiş oldu. Başkanlık ve ikinci profesyonel yönetici pozisyonlarında Mor Liste’den seçilmiş kadınların olduğu şube yönetimi irade gaspına tavır alarak istifa etti.
Kartal Belediyesi’nde atanmış meclis üyesi Özkan Özdemir’i çöp kamyonunun önüne geçip çöp toplayarak bizzat grev kırıcılığı yaparken gören belediye çalışanı Belgin Taş bu duruma tepki gösterdi. Olay mesai saatleri dışında yaşanmasına karşın Belgin’in belediye tarafından, hem de tazminatsız olarak işten çıkarma gerekçesi yapıldı. Belgin bugün saat 16.00’da Kartal Belediyesi önünde yapacağı basın açıklamasına tüm emek dostlarını ve sendikaları davet ediyor.
Sendikalaşma hakları gasp edilmesinin ardından yüz günü aşkın süredir fabrika önünde ve çeşitli alanlarda mücadelelerini sürdüren Polonez fabrikasının kadın işçileri bu sürecin kendilerini değiştirdiğini anlatıyor. “Haklı olup da haklı olduğunu anlatmak daha zormuş. Bunu öğrendik” diyorlar. 
Depo önünde topluca taleplerinin arkasında durmaya devam eden CarrefourSA Esenyurt depo işçileri arasından dört kadın işçiyle konuştuk. Hemen hepsi ailesinin maddi sorumluluğunu taşıyan bu kadınların tümünün söylediği, bu depoda çok ağır çalışma koşullarına ve uzun mesaili çalışma saatlerine karşın aldıkları ücretin çok düşük olduğu ve yetmediği… Bu nedenle taleplerinin arkasında durmaya devam ediyorlar.
CarrefourSA Esenyurt depo direnişinin ikinci gününde kadın işçiler Gülşah, Emel, Perizade ve Esra ile konuştuk. Esra “Bugün onlara olanın bize de olacağını biliyoruz,” Gülşah “İçeride can güvenliğimiz yok” Emel “Bir beyaz yakalı bir kadın çalışanı taciz edebilir mi?” Perizade ise “Biz illallah ettik buradan, sesimizi duymaları gerekiyor” diyor.
Kınıklı domates üreticileri geçtiğimiz günlerde domatesteki düşük alım fiyatlarını protesto için eylem yaptı. Domates üreticisi Selma ile sorunlarını konuştuk. Önceleri tütün ekiyorlarmış. Devlet tütünü bitirdikten sonra domatese yönelmişler. Bu yıl ondan da geçim yok, “Fiyatı çok düşük, domatı ne alan var ne satan” diyor.
8 Mart kadınların ortaklaştığı bir gün aynı zamanda.  Bu yıl kadın emeği alanındaki çabalarıyla tanıdığımız Emek ve Adalet Platformu, Otis, İKEP, Ok-Der, Kadınİşçi’den kadınlar olarak ilk kez bir araya gelerek ortak bir eylem örgütledik. İKEP’ten kadın arkadaşımız Pınar Erol, bu deneyimi Kadınİşçi’ye yazdı.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!