Yazarın Diğer Yazıları

Sare Öztürk
Sare Öztürk
ozturksare48@gmail.com
Obanın Kadınları belgeseli evin olmadığı bir yerde yaylada kadınların görünmeyen emeğine odaklanıyor. Kadınların iş yüküne serzenişine, koşulların zorluğuna odaklanırken yine de umudu elden bırakmıyor. Yönetmen Kader Çetintaş ile Obanın Kadınları belgeselini konuştuk.
“Kızacaksınız bana, kadınların yanını tutuyorum diye. Bir kez de hak verin ne olur! Bizleri böylesine hor görüp ezmek neden?” (s.6) Bugünden bakınca hepimizin yanıtını bildiği bir soruyu soruyor Celal 1981 yılında yazdığı öyküsünde. Yanıtını kendisi de veriyor fail özneyi en ince detayına kadar betimleyerek hem de. Çünkü onu biliyor, bilmekle kalmıyor yakinen tanıyor.
Araştırmacı Sezen Yılmaz ile 1. Dünya Savaşı döneminde kadınların ücretli-ücretsiz emeğini konuştuk. Yılmaz, kadın istihdamı açısından savaşın dönüm noktası olduğunu söylüyor. Kadına yönelik cinsiyetçi, ahlakçı bakıştan da söz eden Yılmaz, ev işçisi kadınların muhtar ve imamdan ‘namuslu belgesi’ almak zorunda olduğunu anlatıyor.
Akademisyen ve sanatçı Eda Çekil ile kadınların ev içi karşılıksız emeğini konu alan ‘Bakım Haritası’ sergisi üzerine söyleştik. Bu emeğin değersizleştirilmesine karşı sanatın bir mücadele alanı açtığını vurguluyor Çekil; “Görünmez olanı görünür hale getiriyor ya da yaratıcı eylem pratikleriyle farklı bir iletişim kanalı sunuyor” diyor.
TGS’nin ‘Türkiye’de Gazetecilik: Algı ve Profil Araştırması’, medya sektöründe toplumsal cinsiyet temelli eşitsizlikleri de gözler önüne seriyor. Buna göre, kadın gazeteciler daha güvencesiz çalışıyor; baskı, mobbing ve sansüre daha çok maruz kalıyor, meslek hastalıklarına daha fazla yakalanıyorlar.
‘Haydi Sen De Oyunu Kullan!’, sadece çocuklara yönelik değil, yetişkinler için de bir seçime hazırlık kitabı. Kedi Mahallesi’ndeki seçim süreci belki de bizimkine benziyordur! Benzemese de feyz almamız gerekenler vardır belki, ne dersiniz?
‘Kadınlar Dayağa Karşı Dayanışmaya’ yürüyüşünün üzerinden 36 yıl geçti. Bugün sokaktaki tek güçlü hareket kadın hareketiyse bana öyle geliyor ki bu, 17 Mayıs’ı örgütleyen kadınların mücadelesi ve bizim onlardan aldığımız ilham sayesinde. Hiç kuşkusuz kolay olmadı. “Kazanımlar mücadele ile sağlandı.”
Araştırmacı Saniye Evren ile tekstil işçisi kadınlarla yaptığı araştırmayı konuştuk. Evren’in anlattıkları gösteriyor ki sektörde değişen pek bir şey yok. Kadın işçiler hâlâ kötü koşullarda ve güvencesiz çalışıyor, erkeklerden düşük ücret alıyor. Kadın oldukları için sürekli ayrımcılığa maruz kalıyorlar.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!