Yazarın Diğer Yazıları

Sevgim Denizaltı
Sevgim Denizaltı
sevgimdenizalti@gmail.com
Direnişteki kadın işçiler, “Her konuda bize kendimizi değersiz hissettirdi Mata. Maddi olarak da manevi olarak da kadın olarak da işçi olarak da” diyor. Fabrikanın onları robota çevirdiğini, direnişte kendilerine geldiklerini söylüyorlar. İş güvenliği önlemlerinin alınmasını, ücretlere ek zam yapılmasını, her türlü baskı ve ayrımcılığın son bulmasını istiyorlar.
Kadıköy’de bir araya gelen kadınlar ve LGBTİ+’lar hükümete istifa çağrısı yaptı; “Hayatlarımızı yok eden erkek egemen devlete karşı tek güvencemiz mücadelemiz, birlikteliğimizdir. Biat etmedik, etmeyeceğiz, yeniyi biz kuracağız. Şiddetin ve sömürünün olmadığı eşit ve özgür bir yaşamı birlikte mücadelemizle kuracağız” dedi.
Bir yanda uyuyamayan, sürekli tetikte olan, çocukları etkilenmesin diye yasını bile yaşayamayan kadınlar; çadırlara kapatılan kız çocukları… Diğer yanda bu kadim kenti yeniden kurabilecek kadar güçlü “elleri olan”, müthiş bir dayanışma… KADAV’dan Arzu Aydoğan, Antakya’dan izlenimlerini aktarıyor; “Bu şehirden asla vazgeçmeyeceğiz” diyor.
Adıyaman’da kadınlar tuvalet, iç çamaşırı ve hijyen malzemelerine erişemedikleri için hastalanıyor. Buna karşın erkek yetkililer, kadınların özgül ihtiyaçlarına öncelik vermiyor. Kadın Zamanı’ndan Dilek Başalan, “Bu durum, ileride kadın sağlığıyla ilgili ciddi sorunlara yol açacak. Ve bunu sadece biz görüyoruz maalesef” diyor.
Emeklilikte prime takılan, emeklilik hakları gasbedilen bunca kadın için öne çıkaracağımız tek talep, “sigorta öncesi doğum borçlanması” olabilir mi? Çocuksuz kadınlar ne yapacak mesela? Ya evde yaşlı/hasta bakan kadınlar? Ayrıca borçlu olan biz miyiz gerçekten?
Farklı sektörlerden kadınlara 2022 yılına ilişkin değerlendirmelerini ve 2023’e dair planlarını sorduk. 2022’nin zor bir yıl olduğuna dikkat çeken kadınlar, “Ama mücadeleyi hiç bırakmadık. 2023, kadınlar olarak mücadeleyi daha da yükselteceğimiz, dayanışmayı ve umudu büyüteceğimiz bir yıl olacak” diyor.
ILO verilerine göre, dünyada cinsiyete dayalı ücret farkı azalmıyor. Aynı/eşdeğerde iş yapmalarına karşın kadınlar, erkeklerden düşük ücret alıyor. Öte yandan AB, ücret eşitliği için önemli bir adım atmak üzere. Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı ücret şeffaflığı yönergesinin, önümüzdeki günlerde Konsey’de onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Arjantin’de sendikalar, bakımla ilgili parlamentoya sunulan tasarının geliştirilerek yasalaşması için uğraşıyor. Güney Afrika’da ise işçi federasyonları, bakım işçisi kadınların hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği için birlikte mücadele ediyor. Ev işçilerini örgütlüyor, bakım ekonomisine daha fazla yatırım yapması için hükümete baskı uyguluyorlar.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!