ücretsiz izin

 “İşin cinsiyeti olmaz, ustası olur” sloganıyla hayata geçirilen, bakanlıklarca da desteklenen Kadın Ustalar projesinde, kadın işçilerin hakları gasp edildi. Proje kapsamında Hepsiexpress için çalışan kadınlar, “Kadın istihdamını artırıyoruz diye diye emeğimizi sömürdüler. Cinsiyetimizi kullanarak zengin oldular” diyor.
Tekirdağ Çerkezköy’de Pas South fabrikasında işçiler Petrol-İş sendikasına üye oldukları için atıldılar. Fabrika önünde direnişte olan 19 işçinin 16’sı kadın. İçerde şartlar ağırdı. 160 kadın üç tuvaletle yetinmek zorundaydı, kadınlarla erkekler arasında ücret farkı vardı, ustabaşıların mobbingi bitmek bilmiyordu. Şu anda yetkinin geldiği fabrikada şimdi sıra işten çıkarılanların alınmasında…
Tekstil işçisi Şahdet Kılınç çalıştığı Tay Tekstil’in ‘ücretsiz izin’ teklifini kabul etmedi. Kadın ve erkek iş arkadaşlarıyla birlikte direnişe geçti, verdiği mücadelenin sonucunda tazminatı ile diğer yasal haklarını almayı başardı. Bu genç kadının anlattıkları, sektörün gerçek yüzünü gözler önüne seriyor. “İspanyol markasına her gün çok fazla sayıda gömlek diktik” diyor Şahdet, “O giysilerin yüzlerce dolara satıldığını da biliyorduk. Fakat hayatta kalmak ve geçinebilmek için çok az ücretlerle çalışmaya razı olduk.”
Pandemi döneminde kapanma kapsamı dışında kalan ve iş yükleri iyice artan gıda sektöründeki kadınlar, engellere ve zorluklara karşı örgütlenmeye ve direnmeye devam ediyor. Bursa’da bu sektörde örgütlü Tek Gıda-İş Sendikası’na üye kadınlarla sorunlarını ve mücadele deneyimlerini konuştuk. 
Sendikalı olduğu için önce “ücretsiz izne” gönderilen sonra da “Kod 29” ile işten çıkarılan Dilbent Türker’in hak mücadelesi 240 güne yakındır Sinbo fabrikası önünde kurduğu eylem çadırında devam ediyor. İşe iadesi için azimle mücadele eden Dilbent kadın hareketine biraz sitem ediyor ve dayanışma bekliyor.
Boğaziçi Üniversitesi Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu (CİTÖK) Ofis Koordinatörü Cemre Baytok’un kayyum rektörün atanmasıyla ücretsiz izne ayırıldığını duyurmuştuk. Cemre, Ağustos ayı içinde de işten çıkarıldı. Onunla CİTÖK’deki çalışmalarını ve işten çıkarılma sürecini konuştuk. Cemre’nin feminist olduğu için işten atılması kadına yönelik ayrımcılıktır, arkadaşımız güvenceli olarak derhal işe alınmalıdır.
Adin Oto’da patronun belirlediği kuralların dışına çıkan kadın işçiler beş aydır eziyet altında.   Gönen’deki fabrikada, işveren temsilcileri sorgulama yapıyor. Sendikaya üye olan bir kadının sanal paylaşımının ardından arkadaşları “beğen” tuşuna basmışsa vahim! Sendikalıyla muhatap olmak yasaklanmış. Sokakta bir karşılaşma olmuşsa selam da yasak.
Ayşe, Leyla, Feride Petro-Kimya alanında üretim yapan bir fabrikada çalışıyorlar. Pandemi sürecinde ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği nedeniyle düşen ücretler, üretimde mesafe kurallarının hiçe sayılması, zamlar ortak sorunları… Artan eviçi emek yükü hepsinin ortak isyanı…
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!