Diyarbakır’da 20 Eylül 1992’de JİTEM tarafından katledilen Musa Anter ve görevi başında yaşamını yitiren özgür basın çalışanları anısına bu yıl 31.’si düzenlenen Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Ödülleri’nin sahipleri belli oldu.
Yeni Yaşam’ın düzenlediği 31. Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Yarışması, Türkçe Haber”, “Video Haber”, “Kürtçe Haber”, “Fotoğraf (Haber Fotoğrafı)”, “Karikatür” ve Gurbetelli Ersöz anısına “Kadın Haberciliği” olmak üzere altı ayrı dalda düzenlendi. Muhabirimiz Rahime Karvar’ın tarım işçisi kadınların yaşadıklarına odaklanan haber dizisi “Kadın Haberciliği” ödülüne layık gördü.
Ödüller, 22 Eylül Pazar günü Şişli Cemil Candaş Kent Kültür Merkezi’nde Saat: 18:30’da düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.
İşte ödül alanlar…
“Türkçe Haber” dalında başvurusu alınan toplamda 33 eserden 26’sı “Türkçe Haber” olurken, 7’si ise “Video Haber” dalında oldu. Banu Güven, Faruk Bildirici, Candan Yıldız, Ali Duran Topuz, Nezahat Doğan, Mehmet Ali Çelebi’den oluşan “Türkçe Haber” Jürisi’nin değerlendirmeleri sonucu “Türkçe Haber” dalında T24’ten Cengiz Anıl Bölükbaş “İliç’te göçüğe giden yol: Siyanür sızdırdı, ruhsatı iptal edilmedi, vergi borcu silindi, kârlarını katladı” haberi oy çokluğuyla ödüle layık görüldü.
Banu Güven, Faruk Bildirici, Candan Yıldız, Ali Duran Topuz, Nezahat Doğan, Mehmet Ali Çelebi’den oluşan jüri, “Video Haber” dalında ise ödüle layık haber bulamazken, JINNEWS’ten Dilan Babat’ın çektiği “Konuş Sen Nerelisin?” görüntüsüne “Jüri Özel Ödülü” verdi.
Jüri üyeleri Ramazan Öztürk, Beritan Canözer, Salih Yeşil, Özcan Yaman ve Murat Baykara’dan oluşan “Fotoğraf” dalı jürisi, bu yıl oy birliğiyle Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Müjdat Can’ın fotoğrafını birincilik ödülüne layık gördü. “Fotoğraf” kategorisinde yarışmaya 16 eser gönderildiği belirtilen jüri açıklamasında, “Müjdat Can’ın 20 Haziran 2024’te Diyarbakır’da çıkan ve altı köyü etkileyen yangın sırasında, yangında yaralanan hayvanların durumunu gösteren fotoğrafı öne çıktı” denildi.
Ramazan Ölçen, Nergîz îsmail, Bişar Turgut, Hatice Kamer, Münevver Karademir’den oluşan juri üyeleri “Kürtçe Haber” dalında; Hawar Haber Ajansı’ndan (ANHA) Silava Ebdulrehman Mihemed Emîn “Çîrokek sûdwergir a ziman û têkoşîna azadiyê” başlıklı haberi ile Özel jüri ödülüne layık gördü.
Kemal Gökhan Gürses, Ronî Batte, Erceren’den oluşan “Karikatür” jürisi yarışmada birinciliğe değer bir eser bulmazken, Halil İbrahim Çoban’a Mansiyon ödülü verdi.
Yeni Yaşam tarafından her yıl verilen Onur Ödülü bu yıl ise; direnen gazeteciler şahsında Federe Kürdistan’da 23 Ağustos’ta SİHA saldırısı ile katledilen gazeteciler Gulistan Tara ile Hero Bahaddîn anısına verilmesine karar verdi. Ayrıca İran’da idam cezasına çarptırılan kadın hakları savunucusu ve Kürt gazeteci Pexşan Ezîzî’yi de Onur Ödülü’n layık gördü.
Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği
Dilek Arjin Öncel, Bircan Değirmenci, Derya Ceylan, Elif Ekin Saltık, Gülfen Karataş’tan oluşan “Kadın Haberciliği” jüri üyeleri bu dalda ise; Kadın İşçi muhabiri Rahime Karvar’ın tarım işçisi kadınların yaşadıklarına odaklanan haber dizisini ödüle layık gördü.
Jüri tarafından ödüle dair yapılan açıklama ise şu şekilde: “Bizler Musa Anter ve Özgür Basın Şehitleri Gazetecilik Yarışması’nın Gurbetelli Ersöz Kadın Haberciliği jürisi olarak her bir haberin çok önemli olduğunu belirtmek isteriz. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin derinleştiği bu süreçte kadın ve çocukların yaşadıklarına odaklanan haberler, hak odaklı haberciliğin önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Kadınların katledildiği ve çocuklara yönelik cinsel suçların arttığı şu dönemde her haberin konusu da ihlal olarak karşımıza çıkıyor. 8 haberin konusu da kadınlara ve çocuklara yönelik ihlallerdi. Her bir arkadaşın emeğine sağlık.
Rahime Karvar’ın tarım işçisi kadınların yaşadıklarına odaklanan haber dizisini ödüle layık gördük. Rahime Karvar’ın “Bizi hayvanlardan ve çuvallardan farklı görmüyorlar!”, “Vallahi bu erkekler her şeye karışıyor: Evdeki eve tarladaki tarlaya karışıyor!”, “Erkekler güvencesiz ve düşük ücretli tarla işlerini kadınların üzerine yıkıyor” şeklinde hazırlanan haber dizisi, hem fotoğrafları hem de tüm ayrıntıları ile kadınların yaşamlarına odaklanmasıyla emek sömürüsünü gözler önüne seriyor. Kadınların hikayesinin derinlemesine işlenmiş olması, mevsimlik tarım işçilerinin genel olarak yaşadıklarına ışık tutuyor.”