kadın işi

Uzun yıllar tekstil üretiminde, makine başında çalışmış Zekiye. Sonrasında mutfak bölümüne geçmiş. “Hiç sendikam olmadı, oysa şu hayatta en çok istediğim şeylerden biriydi” diyor. Asgari ücretin bir an önce artırılmasını, kadın işi-erkek işi ayrımının kalkmasını, iş güvenliğinin sağlanmasını istiyor.
Saniye Evren, tekstilde cinsiyet temelli ücret eşitsizlikleri üzerine çalışan feminist bir araştırmacı. Kapitalizmin erkek egemenliğine eklemlenerek ücret eşitsizliğini büyüttüğünü söyleyen arkadaşımız, bu eşitsizliğin kadın emeğinin nitelik kaybına uğramasına yol açtığını da vurguluyor. Kadınİşçi’nin Kadın Ücretleri Çalışma Grubu çağrısına olumlu bakıyor ve içinde yer alabileceğini belirtiyor.  
“Cinsel taciz, istismar ve tecavüzün en ağır şekliyle film endüstrisinde mi yaşandığını düşünüyorsunuz? Hayatınızı bir de temizlik işçisi, garson ya da düşük ücretli “kadın işi” olan herhangi bir işle idame ettirmeyi deneyin. Bu meslekleri yapanlar çok az hak ve çok az telafi şansı ile rutin istismarla karşı karşıya.” diyor Hazards Magazine** editörü Rory O’Neill. Hazards İngiltere’de çıkan uluslararası muhabirler ağına sahip sendika dostu bir dergi. Yararlı olacağını düşünüp makaleyi kısaltarak çevirdik.
Ayaklarını yere basma konusunda ona yapılan tüm baskılara karşı gelmiş Selin Ayvalı. Kimsenin, kanatlarını kırmasına izin vermemiş. Bununla da yetinmemiş başka uçmak isteyenlere de “uçmayı” öğretir hale gelmiş.
Türkiye’de bir ilk olan ve Diyarbakır’da şu anda 212 kadın esnafın çalıştığı Jiyan Semt Pazarı her geçen yıl gücüne güç katıyor. Bir dayanışma derneği de kuran kadın pazarcılar, burada hayatla mücadele etmeyi öğrendik, diyorlar.
Ekonomi Bizim(de) Meselemiz köşesindeki yazıları zaman zaman öğrencilerimiz, meslektaşlarımız ve feminist yol arkadaşlarımızla birlikte kotaracağız. Bu haftaki konuğumuz Büşra Öztekin
Pandemi turizm sektörünü de olumsuz etkiledi. Günü birlik ücret alan, sigortasız çalışan veya sigortalarını kendileri ödeyen rehberler, pandemide işsiz kaldılar, tüm birikimlerini harcayarak bitirdiler, hiçbir yerden destek görmediler. Haklarını savunacak bir sendikaları bile yok.  
OTİS,  otel ve turizm iş kolunda yeni kurulmuş bir sendika. Onları pandemi döneminde sık sık yaptıkları eylemlerden tanıyoruz.  Klasik sendikal yapılardan farklı bir örgütlenme modelleri olduğunu söyleyen OTİS’ten kadın arkadaşlarımızla otel, bar, kafe,  restoran çalışanı kadınların sorunlarını, sendikayı ve mücadele yöntemlerini konuştuk.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!