Tunus’ta doğan Amel, sendikal çalışmalarına 13 yıl önce başladı. 2015 yılında FGBB’nin aktif bir üyesi oldu ve Tunus Genel İşçi Sendikası Genel Akademisi, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), BWI ve diğerleri tarafından sağlanan çeşitli eğitimlere, seminerlere ve kampanya faaliyetlerine katıldı. Bu faaliyetler sayesinde Amel’in sendikal eğitimi, aktivizmi ve liderliği gelişti. Bunun sonucunda Kuzey Afrika Kadın Komitesi Başkanı seçildi ve 2018’de örgütün Genel Konferansı’nda FGBB’nin yönetimine katılan ilk kadın oldu.
“Ana masada bir koltuğa sahip olmak meslektaşlardan saygı görmeyi garanti etmiyor. Bu otomatik olarak kadın ve toplumsal cinsiyet meselelerinin ciddiye alındığı anlamına da gelmiyor. Yıllar boyunca, görülmek için sesimi daha yüksek çıkarmak ve ellerimi daha yukarı kaldırmak zorunda kaldım. Bir rol model, sessizler için bir ses ve savunmasızlar için bir kalkan olmak zorunda kaldım. Toplantılar, konferanslar, kongreler ve benzeri faaliyetler öncesinde aşırı hazırlanmak zorunda kaldım. Federasyonumda bir lider olarak, ortak bir hedef doğrultusunda liderlerle stratejik ilişkiler kurmak ve bu ilişkileri güçlendirmek zorunda kaldım. Bu kolay olmadı ama MENA bölgesindeki kadınların temsili ve ilerlemesi için gerekliydi” diyor Amel.
“Yönetimlere gelmekten korkmayalım”
Çoğu zaman kadınlar yönetici pozisyonlara ya bir kota ile geliyorlar ya da temsili olarak oralara atanıyorlar. Güçsüz piyonlar olarak kullanılıyor ve farkında olmadan kadınların doğuştan liderlik kapasitesi ve/veya kabiliyeti olmadığına dair olumsuz önyargıları beslemek zorunda bırakılıyor. Amel’i görevlerini yerine getirmeye, ‘kadın gündemine’ ışık tutmaya ve kadınların iş yaşamında örgütlenme özgürlüğü, işinde ilerleme, bedensel güvenlik, ayrımcılığa uğramama vb. haklarının güvence altına alınmasına katkıda bulunmaya iten de bu düşünce ve demokrasi arzusu olmuş. “Benim için ‘demokrasi’, şeffaflık ve adalet ilkelerine dayalı olarak çoğunluğun olduğu kadar azınlığın da iradesine saygı duymak demektir. Bu ilkelere güvenmeden işyerlerimizdeki ve topluluklarımızdaki en savunmasız grupları koruyamayız. İşyerinde demokrasi temel olarak genel siyasi ve ekonomik iklimle bağlantılı olmaya devam etmektedir. Kadınların aktif olduğu ve karar alma pozisyonlarında yer aldığı güçlü ve bağımsız sendikalar olmadan bu başarılamaz” diye devam ediyor Amel.
Karmaşık ekonomik ve politik koşullara rağmen Tunuslu kadınlar yeterliliklerini kanıtlamaya devam ediyor ve demokratik gelecekleri için mücadele etme konusunda daha güçlü, daha dirençli ve daha kararlı hale geldiler. Dünya Kadınlar Günü’nde FGBB, demokrasi ve kadınların ilerlemesi yönündeki meşru çağrısını bir kez daha dile getirdi. BWI’nin Afrika, Orta Doğu ve dünyadaki iştirakleriyle birlikte Tunuslu kadınlar, BWI sektörlerini dönüştürmede kariyer peşinde koşuyor ve bunu yaparken liderlik pozisyonlarını üstlenerek ve benzer pozisyonlardakilere yardımcı olarak tarih yazıyorlar.
Amel kendinden emin şunları söylüyor: “Kadın liderliği sadece iş yerinde değil, tüm toplumda daha iyi sonuçlara yol açar. Yönetimlere gelmekten korkmayalım çünkü bizim liderliğimiz sayesinde kadınların ilerlemesi neredeyse kesin olarak garanti altına alınıyor.”
https://www.bwint.org/es_ES/cms/amel-mannai-holding-the-line-for-womens-leadership-3126
Bu yazı ICM Internacional de Trabajadores de la Construción y la Madera* sitesinde yayınlanmıştır.
* İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyonali
BWI, İnşaat, İnşaat Malzemeleri, Ahşap, Ormancılık ve Müttefik sektörlerdeki üyelerin oluşturduğu özgür ve demokratik sendikaları bir araya getiren Küresel Sendika Federasyonu’dur.