Konteyner kentte yaşayan depremzede kadınlar: “Hayattayız yaşıyoruz, öyle diyelim…”

6 Şubat depreminin üzerinden 10 ay geçti. Ulaşım ve barınma sorunu başta olmak üzere tüm temel ihtiyaçlara erişmek hala çok zor… Kadınlar ise kısıtlı imkanlarla kışlık gıda hazırlığı yapıyor. Samandağ’daki bir konteyner kentte zeytin kırarken sohbet ettiğimiz kadınlar, ekmek alırken bile ne kadar zorlandıklarını anlatıyor.
Paylaş:
Bahar Gök
Bahar Gök
bihargok1982@gmail.com

Elektrik ve su kesintilerinin sık olmasından dolayı artan iş yükünün yarattığı stresle birlikte gelecek kaygısını daha ağır yaşamaya başladıklarını dile getiren depremzede kadınlar, yetkili merciler tarafından muhatap alınmamaktan şikayetçiler. Çünkü sorunlarını iletebilecekleri, şikayetlerini dinleyebilecek kişi ve kuruluşlar kendi deyimleriyle ‘boy gösterip’ çekiliyorlar. Anlattıklarına göre yetkililer tüm sorunları “siz halledin” diyerek öteliyorlar.

Yaşadıkları konteyner kente yakın işler olduğunda çalışabileceklerini söyleyen kadınlar, sosyal yardımlarla geçinmenin mümkün olmadığına dikkat çekiyorlar. Yarın ne olacaklarına dair belirsizliklerin devam ettiğine değinen kadınların en büyük korkusu, kendilerini görmeyen, duymayan yetkililerin günün birinde “konteynerları boşaltın” demesi.

*Bu söyleşi RLS ve Kadınİşçi işbirliği ile yapılan Depremden Etkilenen İllerde Kadın Emeği araştırması kapsamında yayınlanmıştır.

Paylaş:

Benzer İçerikler

Üç yıldır yayın hayatını sürdüren kadınların ücretli, ücretsiz emek deneyim, talep ve direnişlerini dile getirmek için hak haberciliği yapan sitemiz Kadınİşçi, Metin Göktepe Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Yolumuzu aydınlatan ve halkın, sınıfın gerçeklerini aktarırken yaşamını yitiren Metin Göktepe’yi saygıyla anıyoruz.
Yoksulluğa, erkek şiddetine, savaşa, emek sömürüsüne karşı sokakları terk etmeyeceklerini vurgulayan kadınlar, “Haklarımız, hayatlarımız için mücadelemizi büyüteceğiz” dedi.
6 Şubat depreminin birinci yılındayız. Bu büyük felakette 11 ilde binlerce insan yaşamından olurken, devlet geride kalanların hayatını kolaylaştıracak hiçbir şey yapmadı. İnsanlar çoğu zaman dayanışma ile ayakta kaldı. Depremin her türlü yükünü çekmek zorunda kalan kadınların sorunlarına kulak verenler ise yine kadınlardı. Bölgede çalışma yürüten Kadın Savunma Ağı,  Afet İçin Feminist Dayanışma, Mor Dayanışma, Kadın İşçi’den arkadaşlarımızla kadınların dertlerini, deneyimlerini konuştuk.
Düşük ücretler, ağır çalışma koşulları, yoksullaşma 2023’de kadın işçi yaşamına damgasını vurdu. Grev ve direnişlerde kadın işçiler en öndeydi. Kadınların kadın işçilerin mücadelesi 2024’te de devam edecek. Herkese mutlu ve dayanışma dolu bir yıl diliyoruz.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!