toplumsal cinsiyet eşitliği

ILO’nun 3.007 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen “İşyerinde Şiddet ve Taciz Algıları ve Deneyimleri” araştırması sonuçlarının açıklandığı toplantıya katılan kadın sendikacılar, şiddetin tırmandığına dikkat çektiler: “Şiddetin azalması için sendikalaşmanın, örgütlemenin önündeki her türlü engelin kalkması lazım. Araştırma sonucu da bunu ortaya koyuyor.”
Dünyada ücret şeffaflığı politikaları, son 10 yılda yaygınlaştı. Ülkeden ülkeye değişen bu politikalar görece yeni olduğu için bu konuda yapılan araştırmalar sınırlı. Mevcut araştırmaların çoğu, ücret şeffaflığının cinsiyete dayalı ücret farkını azalttığını ortaya koyuyor. Ancak bu azalma, çoğunlukla erkek ücretlerinin baskılanmasından kaynaklanıyor.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası yeni kurulmuş bağımsız sendikalar içinde eylemleri ile dikkat çekiyor. Sendika uzun bir hazırlık sürecinden sonra geçtiğimiz günlerde kadın komisyonunu da oluşturdu. Kreş, eşdeğerde işe eşit ücret gibi patronları zorlayacak somut talepleri başlangıçtan itibaren sendikal mücadelenin konusu haline getirerek, önemli adımlar atıyorlar.
TABİB yeni bir oluşum. Platformdaki kadınlarla konuşalım istedik, karşımıza Kadıköy Mor Liste’den arkadaşlarımız çıktı. Ülke çapında örgütlenmişler, içlerinde her sendikadan işçi var. Kadro başta olmak üzere tüm taşeron belediye işçilerinin sorunlarını görünür kılıp çözüm üretmeye talipler. Kadın talepleri içinde sendikalarda eşit temsil başı çekiyor.
Sendikaların hem erkek egemen sektörlerde hem de sendikalarda toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak için harekete geçmeleri ve bunu bir sendikal konu olarak ele almaları önemli. Eşitsizlikle ancak böyle mücadele edilir.
Birleşik Metal-İş Sendikası Merkez Kadın Komisyonu 26 Ocak 2021 Salı günü, 2021 yılı çalışma planının oluşturmak üzere Birleşik Metal İş Sendikası Genel Merkezi’nde toplandı. Toplantıya Birleşik Metal-İş Sendikasına bağlı şube komisyonlarından kadın temsilcileri katıldı.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!