ücret şeffaflığı

AB’nin geçen ay kabul ettiği ücret şeffaflığı yönergesi ne anlama geliyor? Ücret şeffaflığı önlemleri, cinsiyete dayalı ücret farkını gerçekten azaltabilir mi? Üç ayrı üniversiteden akademisyenler Sara Benedi Lahuerta, Katharina Miller ve Laura Carlson’un birlikte kaleme aldığı değerlendirme yazısını paylaşıyoruz.
ILO verilerine göre, dünyada cinsiyete dayalı ücret farkı azalmıyor. Aynı/eşdeğerde iş yapmalarına karşın kadınlar, erkeklerden düşük ücret alıyor. Öte yandan AB, ücret eşitliği için önemli bir adım atmak üzere. Avrupa Komisyonu’nun hazırladığı ücret şeffaflığı yönergesinin, önümüzdeki günlerde Konsey’de onaylanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
Dünyada ücret şeffaflığı politikaları, son 10 yılda yaygınlaştı. Ülkeden ülkeye değişen bu politikalar görece yeni olduğu için bu konuda yapılan araştırmalar sınırlı. Mevcut araştırmaların çoğu, ücret şeffaflığının cinsiyete dayalı ücret farkını azalttığını ortaya koyuyor. Ancak bu azalma, çoğunlukla erkek ücretlerinin baskılanmasından kaynaklanıyor.
Dünya genelinde kadınlar, kendileriyle aynı veya eşdeğerde iş yapan erkeklerden az kazanıyor. Giderek daha fazla sayıda ülke, cinsiyete dayalı ücret farkını kapatmak için ücret şeffaflığı önlemlerini hayata geçiriyor. Peki nedir bu önlemler, ne işe yarar? Bu dosyada farklı boyutlarıyla ücret şeffaflığı konusunu ele alacağız.
Kadınİşçi’nin pandemi sürecinde ilk yüz yüze etkinliklerden biri olan Ücret Eşitsizliğini Konuşuyoruz, toplantısı, 10 Nisan Pazar günü Levent Zübeyde Hanım Kültür Merkezi’nde yapıldı. Kadınİşçi tarafından hazırlanan ücret eşitsizliği raporunun sunulduğu toplantıda, konuşmacılar salondakiler , eşdeğerde işe eşit ücret, ücret şeffaflığı, ücret değerlendirme sistemleri gibi konuları tartıştılar.
45 Yıldır yürürlükte olan AB Ücret Yasasına rağmen, erkeklerin yaptığı işlerle aynı beceri, eğitim ve fiziksel çaba gerektiren işleri yapan kadınlara, hâlâ daha az ücret ödeniyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!