“Parlamentoya giren kadınlar, kadınlara yönelik politika yapmayı ihmal etmemeli”

Önümüz seçim, siyasetle yatıp siyasetle kalkıyoruz. Herkes saf belirleme derdinde. Politikanın fikirler ve imajlar üzerinden değil de çıkarlar ve mevcudiyetler üzerinden yapılması gerektiğini düşünen bir avuç insan kaldık herhalde. Peki, kadınların siyasetle ilişkisi nasıl olmalı? Konuyu, konunun uzmanı, siyaset bilimci Serpil Çakır ile konuştuk.
PROF. DR. SERPİL ÇAKIR:
Paylaş:
Necla Akgökçe
Necla Akgökçe
nakgokce@gmail.com

Kadınİşçi olarak daha önce seçimlerle ilgili özellikle siyasi yelpazenin solunda konumlanan parti temsilcileriyle kadın emeği politikalarını konuşmuştuk. Cumhuriyet tarihinin en kritik seçimleri olarak adlandırılan ve gün saydığımız seçimlerle ilgili bu kez bilim kadınları, sendikacılar, meslek odaları ve bağımsız feminist hareketten kadınlarla genel siyaseti ve kadın siyasetini konuşmak istedik.

İlk konuğumuz, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin öğretim üyelerinden Prof. Dr. Serpil Çakır. Onunla “Siyaset nedir, kadınların nasıl işine yarar, siyasi sistemler nedir, parlamenter demokrasi nedir, başkanlık sistemi nedir, dünya örnekleri neler?” gibi birçok başlığın yanı sıra;  parlamenter demokrasinin genel ilkeleri, demokratik katılım, kadınların siyasi temsilinin artırılması için izlenecek yollar, parlamento dışı bağımsız feminist siyasetin önemi gibi konuları, yani işin ABC’sini konuştuk.

Çakır, kadınların tercihlerini yaparken, “siyasi partinin kadınları erkeklerle tam eşit bir seçmen olarak görüp görmediklerini” araştırmaları gerektiğini düşünüyor. Bunun için de “O partide kadınlara yönelik kota var mı, parti programında cinsiyet eşitliği savunuluyor mu, cinsiyet ayrımcılığına uğrayan gruplara yönelik partinin bir politikası var mı, kadınlara parti bütçesinden para ayrılıyor mu?” gibi soruların elzem olduğunu belirtiyor. Ayrıca kadın temsili için kota yeterli mi, kotayı tutturup kadınları seçilmeyecek yerlere koyan partiler yok mu, temsili artırmanın başka yöntemleri var mı? Çakır, bu soruların yanıtlarını da enine boyuna tartışıyor.     

 *Bu haber, Rosa Luxemburg Stiftung tarafından desteklenen ‘Solun Kadın Emeği Politikaları: Sorunlar ve Çözümler’ başlıklı çalışmamız kapsamında yayımlanmıştır. 

Paylaş:

Benzer İçerikler

Gösterilecek içerik bulunamadı!
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!