Perakende çalışanları güvencesizliğin pençesinde

Avusturalya’da 6 binden fazla perakende çalışanıyla yapılan anket, güvencesiz çalışmanın işçi kadınlar üzerindeki yıkıcı etkisini gözler önüne seriyor. Ne zaman çalışacaklarını, bir sonraki haftayı geçirecek kadar maaş alıp almayacaklarını bile bilmiyorlar. Bir kadın,  “Geceleri endişeden uyuyamıyorum” diyor
Paylaş:
Çeviri: Serap Güre

Avusturalya’da 6 binden fazla perakende çalışanıyla yapılan anket, güvencesiz çalışmanın işçi kadınlar üzerindeki yıkıcı etkisini gözler önüne seriyor. Ne zaman çalışacaklarını, bir sonraki haftayı geçirecek kadar maaş alıp almayacaklarını bile bilmiyorlar. Bir kadın,  “Geceleri endişeden uyuyamıyorum” diyor

UNI Küresel Sendika’nın Avustralya’daki üyesi SDA’nın 6 binden fazla üyesiyle yapılan anket, güvencesiz çalışmanın ve öngörülemeyen çalışma sürelerinin perakende, çevrimiçi perakende, depolama ve fast-food sektörlerinde çalışan işçiler üzerindeki ezici sonuçlarını gözler önüne serdi.

SDA’nın talebiyle New South Wales Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma, perakende çalışanlarının geçimini sağlamak için çok kısa olan vardiyalarda adeta hokkabazlık yaptığını ve ücretini karşılayabilecekleri uygun çocuk bakım hizmeti bulamadıklarını ortaya koydu. Çoğu kadın olan ve ağırlıklı olarak büyük süpermarket zincirlerinde çalışan katılımcıların yüzde 42’si, vardiyalarının kendilerini strese soktuğunu söyledi:

“Bekâr bir anne olarak çocuklarım için çok çalışmaya kararlıyım. Şimdi, haftada sadece dokuz saatlik düşük çalışma süresi nedeniyle, birdenbire kendimi daha stresli buldum. Geceleri nasıl hayatta kalacağım konusunda endişelendiğimden uyuyamıyorum. Müdürümün nöbet çizelgesi çocuklarımın antrenman ve maç saatine uymadığı için onları spordan almayı düşündüm.”

Sürekli değişen mesailer

Ebeveynlerin yüzde 41’i, -yarı zamanlı ve tam zamanlı çalışanların yüzde 36’sı da dahil olmak üzere- vardiyalarının beklenmedik bir şekilde değişebileceğini söylerken, tüm katılımcıların yüzde 34’ü, iş saatleri daha öngörülebilir olsaydı kesinlikle daha fazla çalışacaklarını dile getirdi.

Rastgele çalışma saatleri, işçilerin çocuklarını da çok olumsuz etkiliyor. Ulusal düzeyde çocukların yüzde 95’i okula başlamadan bir önceki yılda haftada 15 saat erken çocukluk eğitimine katılırken, bu oran perakende işçilerinin çocuklarında yüzde 72’ye düşüyor.  Ayrıca ebeveynler, aile sorumluluklarına uygun vardiyalar talep ettikleri için ceza ile karşı karşıya kaldıklarını söylüyor.

Engelli bir çocuğun yarı zamanlı çalışan annesi, “Bazen çocuklar nedeniyle bir vardiya izin istediğinizde haftalarca vardiyadan çıkarıldığınızı hissediyorsunuz” diyor.

Ücretler düşük

İşçiler düşük ücretlerden de yakınıyor. “Ücretim beni üzüyor ve korkutuyor. Her zaman evsizliğin eşiğinde yalpalıyorum” dedi bir kadın. Bir diğeri, süpermarkette çalışmanın acı verici ironisi ile karşı karşıya olduğunu, çünkü yiyecek alamadığını söyledi: “Yalnızca birkaç vardiyayla haftalar geçirdiğimde, market alışverişini karşılayabilmek çok zor.”

Güvencesizliğin maliyeti

UNI Asya ve Pasifik Bölge Sekreteri Rajendra Acharya, “Güvensiz çalışma bölgemizde ve tüm dünyada çok önemli bir sorun. Bu, aşırı stres ve gelir güvensizliği yoluyla işçilere önemli bir yük getiriyor” dedi ve ekledi: “SDA’yı, temel işlerde çalışanların karşılaştığı güvencesizliği ve Avustralya’da güvencesiz çalışmanın gerçek maliyetini gösteren bu raporu hazırladığı için takdir ediyorum.”

SDA Ulusal Sekreteri Gerard Dwyer ise “Avustralya’nın en düşük maaşlı on binlerce kişisi, ne zaman çalışacaklarını veya bir sonraki haftayı geçirecek kadar maaş alıp almayacaklarını bilmedikleri için toplum yaşamına tam katılım fırsatından mahrum bırakılıyor” ifadelerini kullandı.

Perakende işçileri ne istiyor?

SDA şunları talep ediyor:

  • Bakım sorumlulukları olan tüm çalışanlar üzerindeki mali ve duygusal baskıyı ele almak için 2022’de bir İş ve Bakım Zirvesi’nin düzenlenmesi.
  • Erişilebilir ve uygun ücretli çocuk bakımı.
  • Yaşam geliri sağlamak için istikrarlı, öngörülebilir ve güvenli görev listesi.
  • Ücret kaybı olmadan tüm çalışanlar için izin sürelerinin artırılması.
  • Baba/partner ücretli ebeveyn izninin artırılması.
  • Ücretli ebeveyn iznine erişimin önündeki engellerin kaldırılması.
  • Bakımın kritik bir sosyal altyapı olarak kabul edilmesi ve bu hizmetlere adil ekonomik değer verilmesi.

Kaynak: https://uniglobalunion.org/news/australian-survey-retail-workers-reveals-dire-impact-precarious-work

Rapor hakkında daha fazla bilgi için: national.sda.com.au/care

Paylaş:

Benzer İçerikler

ABD’de Otel ve Restoran İşçileri Sendikası sekiz şehirde 25 otelde greve gitti. Sayıları 10 bini aşan otel hizmetlilerinin temel talepleri, ücretlerin yükseltilmesi ve haftada birkaç güne indirilen otel temizliği hizmetinin eskisi gibi her gün yapılması…
Sağlık sistemi zayıf olan ve bulaşıcı hastalıklarla boğuşan Asya toplumlarına hayati sağlık hizmetleri sunan sağlık emekçisi kadınlar, yaptıkları işin toplumsal cinsiyete dayalı değersizleştirme nedeniyle iş olarak görülmediğini belirterek kampanya başlattılar. Feminist araştırmacı Trimata Chakma konu ile ilgili Nepal’de Kadın Toplum Sağlığı Gönüllüleri’nden Basanti ve Gita ile konuştu.
İsviçre Hizmet Sendikaları Birliği’nin (UNIA) Kadın Konferansı, 25 Mayıs’ta, Solothurn’da yapıldı. Konferansta UNIA delegesi 140 kadın son birkaç yılın kadın hareketini değerlendirdi. Feminist toplu iş sözleşme çağrısında bulunan kadınlar, işyerinde şiddet ve cinsel tacize karşı bir kampanya örgütleme kararı aldılar.
İnşaat ve Ağaç İşçileri Enternasyonali (BWI )* internet sitelerinde Afrika ve Ortadoğu kadınlarıyla ilgili bir dizi yazı çerçevesinde Tunus Ağaç ve İnşaat İşleri Sendikası (FGBB) ilk kadın yöneticisi ve sendika aktivisti Amal Mannai’nin hikayesine yer verdi. Bu kadın sendikacıyı biz de tanıyalım istedik.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!