1 Temmuz’da tüm itaatsizliğimizle Taksim Tünel’de buluşuyoruz

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararının hayata geçeceği 1 Temmuz 2021 öncesi tüm Türkiye’den kadınlar ve LGBTİ+lar meydanları terk etmemeye kararlı.
Paylaş:
Kadınİşçi

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden geri çekilme kararının hayata geçeceği 1 Temmuz 2021 öncesi tüm Türkiye’den kadınlar ve LGBTİ+lar meydanları terk etmemeye kararlı.

Eksik uygulanmasına rağmen hayatlarımız açısından çok önemli bir koruma sağlayan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile geri çekilme kararı açıklandı. Bu durumun hem uluslararası hukuk hem evrensel insan hakları hem de kadın, LGBTİ+ ve çocukların şiddetsiz bir hayat güvencesi açısından kabul edilemez ve kaygı verici olduğunu düşünen kadın ve LGBTİ+ örgütleri kararın açıklanmasının ardından bir eylem takvimi belirlemiş ve duyurmuşlardı.

İki ana eylem etrafında şekillenen takvimde ilk büyük eylem çağrısı olan 19 Haziran Mitingi önemli bir yer tutuyordu. 19 Haziran günü Maltepe’de gerçekleştirilen mitingde binlerce kadın ve LGBTİ+ “Sözleşme bizim, vaz geçmiyoruz!” diye haykırdı. Miting öncesi pek çok yerelde bildiri ve bilgilendirme çalışması yapılmış, Türkiye’nin dört bir yanında sözleşmeye sahip çıkma çağrısı yükseltilmişti.

Eylem takviminin ikinci ana durağı ise 1 Temmuz 2021 Perşembe günü Taksim Tünel’e yapılan çağrı: “1 Temmuz’da tüm itaatsizliğimizle buluşuyor, sözleşmemize sahip çıkıyoruz.” Geçtiğimiz hafta içerisinde kadınlar ve LGBTİ+lar, 1 Temmuz’da yapılacak eyleme çağrı yapmak ve Sözleşmeden geri çekilme kararını tanımadıklarını haykırmak amacıyla pek çok irili ufaklı eylem düzenledi. Kadın ve LGBTİ+lar trafiği keserek eylemler yaptı, vapurlarda pankartlarını sarkıttı ve metrobüs hatlarında 1 Temmuz’a çağrı yaptı.

Son iki gün kala biz de yineliyoruz: Hayatlarımıza ve yaşam hakkımıza saldırmalarına izin vermemek için Kadınİşçi olarak bizde Taksim Tünel’deyiz.

# 1Temmuzdaİsyandayız! 19.00’da Taksim Tünel’de büyük kadın itaatsizliğindeyiz!

Paylaş:

Benzer İçerikler

ILO’nun 3.007 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen “İşyerinde Şiddet ve Taciz Algıları ve Deneyimleri” araştırması sonuçlarının açıklandığı toplantıya katılan kadın sendikacılar, şiddetin tırmandığına dikkat çektiler: “Şiddetin azalması için sendikalaşmanın, örgütlemenin önündeki her türlü engelin kalkması lazım. Araştırma sonucu da bunu ortaya koyuyor.”
Başakşehir’e bağlı Şahintepe mahallesinde, 400 günü aşkındır bir nöbet sürüyor. Çevre Bakanlığı ve bölge belediyesinin halkı mahalleden sürme girişimleri sonuçsuz kaldı. Kurdukları “Barınma Hakkı Meclisi” içinde örgütlenen Şahintepelilerin, fiili mücadelesinde kadınlar en önde. “Mahalle içindeki ve dışındaki kirli eller çekilene kadar oradayız” diyorlar.
Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı’nı değerlendiren feminist sosyolog Berfin Atlı “Esnek çalışma modeli kadınların yoksulluk döngüsünü kırmak yerine, bu döngünün derinleşmesine neden olacak” diyor.
Diyarbakır’da cami önünde Kur’an-ı Kerim okuyarak geçimini sağlayan, engelli bir oğlu olan Rojda, ‘’Ama kendime de bir dua ediyorum. İnşallah oğlum benden önce ölür diye. Bakacak kimsesi yok. Ölüm fakirlikten ve kimsesizlikten iyidir’’ diyor.
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!