Metin Göktepe Jüri Özel Ödülü’nü aldık

Feminist Tartışmalar/Araştırma

Bu yazı sadece bir kitap eleştirisi değil. Hülya Osmanağaoğlu, TYÜ kuramını temel alan bir feminist mücadele ile patriyarka – patriayarkal kapitalizm – kapitalist patriyarkayı temel alan feminist mücadele arasındaki temel ayrım, gündelik hayatımızdaki erkek egemenliğini merkeze koyarak bütünlüklü bir mücadele vermek ile sermayenin gündelik hayatımızdaki belirleyiciliğini merkeze koyarak mücadele vermek arasındaki farkta somutlanıyor, tespitini tarihsel analizle de harmanlayarak TYÜ tartışmalarına yeni bir boyut getiriyor.
Toplumsal Tarih Şubat sayısında “ezberleri sorgulayan emek tarihini ele alırken” feminist tarihçilerin makalelerine yer veriyor. Bunun yanı sıra erkek tarihçiler de bu kez kadınları görmezden gelmemişler. Hadi hayırlısı, diyelim…

Uluslararası

Bangladeş’te Rana Plaza iş cinayetinin üzerinden 11 yıl geçti. Dünya sendikaları yaşamını yitirenleri anarken işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi, daha güvenli işyerleri için çağrıda bulunuyor. Kanada sendikaları da kendi hükümetlerini ve küresel markaları uyarıyor.
Avusturya’da bu yıl yapılan Zaman Kullanım Araştırması, ev ve bakım işlerinin kadınların sırtında olduğunu gösteriyor. Avusturya Sendikalar Birliği Kadın Komisyonu Başkanı’nın bu konuda yaptığı açıklama ise sendikaların ücretsiz kadın emeği ile neden ilgilenmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Kültür Sanat

1 Mayıs arifesinde kadınlara hâlâ emekçi değilmiş muamelesi yapılırken, kadınlar hâlâ evde, sendikalarda, iş yerlerinde bir sürü ayrımcılığa uğrarken sizlere kadın işçi tarihinden ilham veren, eğlendiren ve gerçek olayları aktaran bir filmden bahsetmek istiyorum: Türkiye’de gösterilen adıyla “Kadının Fenni”. 1968’de Ford’un Avrupa’daki en büyük fabrikasında çalışan kadınların ücret eşitliği için çıktığı grevi başarıyla anlatır.
Yaşamları Ege’nin bir dağ köyünde geçen beş kadın… 50 yaşından sonra tiyatrocu olmaya gönül verdiler. “Tiyatro da neymiş, otur evinde torununa bak!” eleştirilerine aldırmadan köyün gerçeklerini yansıtan bir oyun sergilediler. Tutkuyla, kalple ve ruhla harmanladılar… Köy tiyatrosu sürecini Semiha ve Rakibe ile konuştuk…
İçeriklerimizi kaçırmamak için e-posta bültenimize ücretsiz abone olun!